Млада жена от Търговище опазва многовековна традиция

14:51, 03 мар 16 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Семейството ми винаги е държало на традициите. И майка ми и баба ми са ги спазвали и в момента аз съм длъжна да ги предам на децата си - такива, каквито са били. Ние сме българи и българщината трябва да просъществува чрез поколенията след нас", разказва Миглена Терзиева от Търговище.

Младата жена е потомствен занаятчия и майстор на гайтани – красиви шнурове от вълнен конец. Занаятът е наследила от майка си.

Повод за срещата с Миглена са дрехите, които тя сама изработва – български народни носии, които шие по автентични образци. Първата й поръчка е в недалечната 2011 година, когато ушива експонатите за изложбата си в Етъра. В момента изработва четнически униформи, с които членовете на патриотичен клуб „Възраждане“ ще участват в исторически възстановки.

Миглена е учител, а гайтанджийството се превръща в нейно хоби след изкаран курс. Разказва, че в миналото това бил типично мъжки занаят, който се предавал по наследство. Както при всеки занаят, и тук имало калфи и чираци, но тънкостите знаел само майсторът. Той ги предавал на своята челяд и така осигурявал препитание на семейството.

Гайтанджийството било доходоносно – булчинска сая, с богата украса, е струвала колкото чифт волове. По украсата на дрехата се е разбирало и колко е заможен нейният собственик. Колкото по-богат бил човекът, толкова по-красива и богата била и украсата на дрехата.

Освен за украса, гайтаните са имали и другo предназначение. Поставяли са се по ръбовете на дрехата и на местата, където има триене, за да я предпазят от износване. След време гайтанът се подменял и дрехата ставала като нова. От векове българката е била практична жена с вкус към красивото.

Миглена вярва, че всяка жена има съкровища, които пази на тайно място. Нейните са в жълт скрин, наследен от баба й и украсен от самата нея.

„Тиха лудост“ нарича своето занимание Миглена и разказва, как след края на работния ден се затваря в ателието и започва да твори. Творчеството е нейният начин да избяга от ежедневието. Удоволствието сравнява с разходка в парка или с четенето на любима книга.

Споделя, че занаятът е замиращ, защото всичко се прави на ръка и отнема много време, а цената няма как да е висока. Въпреки това влага цялото си въображение и любов, за да опази, обогати и предаде традицията. Прави го просто защото й харесва.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама