Над 70 хиляди патриоти се качиха на връх Шипка

15:34, 03 мар 16 25 579 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хиляди български патриоти от цялата страна се стекоха днес на легендарния връх Шипка, за да отдадат почит към загиналите за свободата на България. „Над 70 хиляди са дошлите тук. Такова нещо не помня, от 1979 година насам”, сподели казанлъчнин, редовен участник в тържествата.

С развети национални трибагреници малди и стари изкачиха стълбите до Паметника на свободата. Хората скандираха: "Да живее България", "Свобода или смърт” „Българи юнаци" и пееха възрожденски песни, както и националния химн.

„Дошли сме чак от Видин, за да се поклоним пред подвига на героите, донесли свбодата ни”, разказа млад мъж, загърнат в националното знаме.

Малки деца, носени от родителите си също стигнаха до върха. „От малък трябва да знае какво е Шипка, затова сме го довели”, обясни Димитър Стоянов от Велико Търново. 

От три часа сутринта хората са започнали да изкачват върха. Опашката от автомобили в подножието  е дълга колиметри.

Заради затруднения трафик, с час закъснение започна и официалната част в подножието на Шипка. „Нека от този връх клетва да дадем да не подменяме историята и никакви програми, в които да четем за съжителство! Това е било тежко робство!“, каза вицепрезидентът Маргарита Попова. Думите й бяха посрещнати с бурни аплодисменти от присъстващите граждани.

Според Попова не бива да се дават пари за програми, в които да четем за съжителство и присъствие, а за такива, в които да четем за робската участ, продължила пет века по българските земи.

На тържествата присъстваха и заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, заместник-министърът на образованието Костадин Костадинов, кметовете на Казанлък и Габрово, депутати и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама