Патриарх Неофит заминава за награждаване в Москва

16:18, 03 мар 16 / Политика 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският патриарх Неофит заминава на посещение в Москва по покана на патриарха на Русия - Кирил и на ръководството на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”. Визитата ще продължи от 7 до 11 март.

Поводът е наградата за 2015 г., която фондът ще присъди на Неофит за „принос към единството на православните народи и утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото”. Церемония по награждаването е на 9 март в голямата зала на храм „Христос Спасител” в Москва. Освен Неофит наградата ще получат президента на Сърбия Томислав Николич и председателят на Държавната дума на Руската федерация Сергей Наришкин.

Десетчленна църковна делегация ще съпровожда българския патриарх, както и представителят на Кирил у нас архимандрит Филип. През 2013 г. Филип бе принуден да напусне България, тъй беше с нередовни документи за пребиваване и създаде паравоенна казаческа организация у нас. Той се завърна с разрешението на кабинета на Орешарски.

На 8 март патриарсите Неофит и Кирил ще отслужат света литургия в храма на Покровския манастир и ще отслужат молебен към новоканонизирания от двете църкви св. Серафим, Софийски Чудотворец. Очаква се двамата да съгласуват позициите на двете църкви преди събора на Православната църква, който ще се проведе между 16 и 27 юни на остров Крит.

Последният носител на наградата на Международния обществен фонд „Единство на православните народи” бе руският президент Владимир Путин. С наградата са удостоени и бившият президент на България Георги Първанов, бившия премиер Симеон Сакскобургготски и заместник-председателят на АБВ Румен Петков.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама