Юрий Проданов: Песимист съм за гражданското общество в България

17:13, 03 мар 16 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Манифестът вероятно ще получи много сериозна подкрепа в Интернет, но дали това ще се трансформира в реално действие, което да доведе до „отвоюването” на Републиката. В момента съм доста скептичен. Реализацията на полето на политическото, става през партии”.

Това коментира преподавателят от Шуменския университет доц. Юрий Проданов по повод на представения днес от български интелектуалци „Манифест на Републиката".

Според доц. Проданов, някой побива байряка, но трябва да накара хората да повярват.

„В социологическо проучване, което четох наскоро, има изводи, че хората предполагат, че трябва да се появи някакъв нов политически субект – партия, която да обединява.

Ако е така – евентуално може да получи някаква подкрепа. Но по начина, по който се случват нещата у нас, за момента съм по-скоро скептик. Първо, в България има много малко хора, които знаят какво е гражданско общество. Аз не искам да кажа кой е виновен за това – наследството от тоталитаризма, образователната система и т.н.  Ако направим една анкета на 100 човека какво е гражданско общество, какво е да си гражданин и какво е договор между обществото и държавата, едва ли някой ще може да отговори - вероятно около 5-6%”, смята преподавателят в Шуменския университет.

Според него обаче с тези 5-6% не се прави граждански проект. В България ще има гражданско общество, но това ще се случи бавно.  

„Смятам, че доброто, ако предстои, то е далеч в бъдещето. Първо трябва да си създадем граждани и тогава да си създадем гражданско общество и да си отвоюваме държавата. Както Паисий - написал е „Историята” и чак след 100 години имало държава.

Значи, пишем манифеста, ама след 50-60 години ще имаме гражданско общество. Песимист съм, абсолютен песимист”, допълни доц. Проданов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама