Вицепрезидентът: Не за „съжителство“, а за „робска участ“ трябва да говорим

18:03, 03 мар 16 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не би следвало да бъдат определяни финанси от хиляди и милиони за програми, в които да четем за съжителство, за присъствие. Това е робска участ продължила пет века по българските землища и никога не изтрила от сърцата и душите ни идеала за национално обединение. Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова, която се включи в тържествата по случай 138 години от освобождението на България на връх Шипка.

"Нека от тук, от този връх, днес клетва да дадем да не подменяме историята, да радеем за родолюбиво образование, поверено в ръцете на просветени хора и на патриоти“, каза още тя.

Попова отбеляза, че 3-и март е ден за почит на “онзи рояк апостоли, направили решителна стъпка към възстановяване на независимата българска държава”. Тя подчерта, че днес е ден за дълбок поклон и признателност към хилядите знайни и безименни синове и дъщери – учени, лекари, журналисти, медицински сестри, фелдшери, санитари и доброволци, офицери и пълководци, оставили костите си по българските земи – руси, украинци, белоруси, литовци, румънци, финландци.

„Нека да затуптят сърцата ни в едно пред подвига на опълченските отряди от бунтовници и харамии от всички краища на българските землища, обърнали хода на войната в решителния момент с безпримерен героизъм и саможертва. С обединени усилия и титанична воля опълченците покоряват този връх, станал символ на ценности, дълбоко вкоренени в националното ни самосъзнание и самоопределение“, каза още Маргарита Попова.

В словото си вицепрезидентът Маргарита Попова призова да бъдат осигурени достойни старини на пострадалите за защитата на Родината ни, които „днес останаха много малко, но са на последното социално стъпало и не преживяват достойно живота си“.

„Нека да почитаме родителите, загубили децата си в казармата. Нека да дадем клетва за единение на народа ни в и извън Родината в името на реалистични и прагматични каузи”, призова от историческия връх вицепрезидентът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама