Националистически формации шестваха с факли в Бургас (снимки)

19:37, 03 мар 16 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Сърце, душа – за България“ и „Българи юнаци“ огласиха тази вечер центъра на Бургас. Скандиранията дойдоха от участниците във факелно шествие, което тръгна в 18,00 часа от площад „Тройката“. Поводът – националният празник 3 март, когато честваме Освобождението от турско иго. Около 150 участници, предимно младежи и девойки, се включиха в инициативата, организирана от Цивилни отряди за защита на жените и вярата.

Шестващите преминаха по ул. „Александровска“, свиха по „Богориди“ и се отправиха към Морската градина. Крайната точка беше паметникът на освободителите до Летния театър, на който бяха положени венци и цветя.

Това беше второ факелно шествие в рамките на последните три седмици. На 19 февруари се проведе такова по повод 143-годишнината от обесването на Васил Левски. Сега обаче участниците бяха далеч по-малко. В него не присъстваха никакви политически фигури за разлика от предишния път, когото в шествието се включиха и представители на местната структура на ВМРО, предвождани от евродепутата Ангел Джамбазки.

Сред факлоносците бяха много от младежите, които протестираха няколко поредни съботи в Бургас. Едно от техните искания е незабавно да се затворят границите на България за мигранти и да бъде изградена стена по примера на Македония. Това беше подсказано и по време на днешното шествие с плакат, на който пишеше „Мигрантите вън“.

Крайните националистически пориви на младежите карат независими странични наблюдатели да ги оприличават дори на щурмовите отряди на Хитлер. Самите организации отричат да имат нещо общо с фашизма, кълнат се, че са чисти патриоти.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама