Военна заря-проверка бе кулминацията на националния празник в Пловдив (снимки и видео)

20:09, 03 мар 16 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тържествена заря-проверка на площад "Централен" в Пловдив бе кулминацията на тържествата по случай 138-ата годишнина от Освобождението на България.

Три роти от пловдивски поделения се строиха пред Военния клуб под звуците на военни маршове, изпълнени от духов оркестър на Военновъздушните сили. В церемонията участваха и "опълченци" от комитет "Родолюбие", факлоносци и знаменосци.

Както по обяд на Хълма на освободителите, и вечерта на централния пловдивски площад дойдоха много пловдивчани. Повечето хора бяха довели и децата си, които развяваха български знаменца.

Сред официалните гости бяха вицегубернаторът на Санкт Петербург Сергей Мовчан, областният управител Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, заместник-кметове, политически лидери. Пловдивският митрополит Николай също уважи церемонията.

Слово произнесе командирът на 68-а бригада "Специални сили" бригаден генерал Явор Матеев. "В историята на всеки народ има дати и събития, неподвластни на времето, незаличими от полъха на столетията, изстрадани и заплатени със страдания и скъпи жертви. За нас, българите, това е Трети март - денят на възкресяването на българската държава, денят на осъществените надежди и мечти за свобода и независимост", каза генералът.

Пред смълчаното множество бяха прочетени имената на българските национални герои и мъченици за свободата, чиято памет бе почетена с едноминутно мълчание. След това пищна заря озари вечерното небе над Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама