Бойко Борисов: Ще пратя ГДБОП и ДАНС на гърците и за ден няма да имат трафиканти

12:53, 05 мар 16 / Политика 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако искат мога да им пратя нашия ГДБОП и ДАНС и за един ден ще приключат с трафикантите. За това в понеделник в Брюксел ще настоявам парите, които се дават и за Гърция, и за Турция да бъдат гарантирани, че се харчат за това, а не да изкарват пари от тази работа. Това предложи индиректно на гръцките власти премиерът Бойко Борисов, който проследи съвместното учение за опазване на границата.

Борисов подчерта, че България и Турция работят в много добра координация. Той допълни, че „гърците ги обичаме, приятели сме и сме съседи“, за това и не се градяла ограда с тях, „но трябва и от тях воля“.

По думите му ако и гърците са правели това е нямало да има „драма с бежанците“. Премиерът допълни, че България има готовност за надеждна охрана по цялата граница. Той заяви, че в понеделник отново ще защити позицията си в подкрепа на възстановяването на Шенген. „Терминът нелегални мигранти да си бъде такъв какъвто е по закон – не може да толерираме нарушението на закона“, каза той.

„Само през официалните КПП, след като се вземат отпечатъци, след като се направи медицинско обслужване, след като имаме потвърдена дестинация, където биват желани, тогава ще пропускаме мигранти”, каза още премиерът.

„Днес не случайно военновъздушните ни сили разучиха границата. Наблюдаваме я, за да знаем в дълбочина какво се случва, за да можем да реагираме. В рамките на един ден можем да свалим още 500 човека а границата“, допълни той.

Борисов се извини за отсъствието на военния министър Николай Ненчев, като обясни, че бил в отпуск, заявен от много време. Той подчерта, че „най-лошият сценарии е в понеделник Брюксел отново да не излезе с решение“.

„Всички държави ни подкрепят, защото се убедиха, че твърдият вариант на нашия приятел Виктор Орбан да се строят изгради в сърцето на Европа, ще жертва страни от периферията като нас. Другия вариант също обаче не го подкрепям – да им даваме пари, работа, подслон и всеки да си идва от където си пожелае“, каза премиерът.

Той обясни още, че „ситуацията у нас е прекрасна и за сега няма големи претенции отправени към България за действията ѝ по време на бежанска криза“.

Борисов изрази задоволство от проведеното учение и благодаря на всички политически партии, които са подкрепили промени в Закона за отбраната.

„Виждате, че армията си е армия. Много е добра стиковка между МВР, нейните сили, „Гранична полиция”, жандармерия и съответно нашите военновъздушни сили и бригадите, които са тук”, каза премиерът.

Той посочи, че не иска да издава военни тайни, но разкри, че около 400 души от армията, жандармерията и полицията ще се грижат за сигурността на границата.

„Те ще стоят постоянно тук. Разиграни бяха всички възможни варианти, които на няколко километра оттук вървят за наше най-голямо съжаление. Проиграни са местата – диги, всички възможни места, където могат да заобикалят – говорим за нелегалните мигранти”, подчерта премиерът.

„Успели сме за кратко време, вярно полеви са условията, но ако имате интерес може да видите лагерите, къде спят военните. Не случайно тук е областният управител, кметовете на Кресна, Сандански и на Петрич. Така, че да успокояват населението, а и с чисто тилови задачи, които сме възложили да имат готовност да помагат на нашите граничари, жандармеристи и военни, които са тук на границата. Защото те първо тях пазят, после и цялата държава. Ресурсно са осигурени", каза Борисов.

Той заяви още, че се радва, че "пилотите имат всичко, което за съжаление преди години не са имали".

"Имаме финансови възможности – знаете февруари месец 960 млн. сме на плюс, така, че каквото трябва ще подсигурим тилово нашите части”, каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама