Шофьори на автобуси купуват лекарства на хората от селата в област Шумен

07:41, 06 мар 16 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Липсата на аптеки в малките населени места от години е проблем за хората в област Шумен. Аптеки има в общинските центрове Смядово, Върбица, Каолиново, Каспичан, Хитрино, Велики Преслав и Нови пазар. Броят на аптеките в Шумен е около 40. В най-отдалечените северни общини Никола Козлево и Венец работят дрогерии, една има и в село Ясенково. Те обаче нямат право да изпълняват рецепти и не работят със Здравната каса. Налага се хората от региона поне един-два пъти месечно да ходят до Шумен, за да се снабдят с нужните медикаменти, поръчват на постоянно пътуващи до областния град или на автобусните шофьори.

Неохотно хората са свикнали да живеят с проблема и се справят както могат.

По думите на кмета на община Венец Нехрибан Ахмедова, въвеждането на пръстовия идентификатор при закупуване на лекарства ще усложни още повече проблема за възрастните и самотно живеещи хора по селата.

“Пръстовите отпечатъци” дават право на  роднини до „трето коляно” да купуват лекарства на близките си.

От здравното министерство многократно обясниха, че идентификаторът не е пръстов отпечатък, а средство, което отдавна се използва в напредналите държави и служи за включване на телефони и компютри. Правилото обаче е противоречиво, защото води до абсурда, съпрузи да не могат да си купуват лекарства един на друг, понеже нямат кръвно родство.

За сега обаче здравното министерство отложи въвеждането на идентификаторът.

Проблемът с аптеките по селата се задълбочава и от факта, че изискванията за откриването им са огромни, коства много пари, а възвращаемост няма. Липсата на кадри и тук виси със страшна сила. Младежи от област Шумен, които завършват фармацевтика не липсват. Има дори един от Венец, който е първа година студент по специалността. “Проблемът, е че след дипломирането си остават да работят в големите градове – София, Варна, Пловдив”, коментира зам. председателят на регионалната фармацевтична колегия Мария Русева.

Над 1200 лева е стартовата заплата на младите магистър фармацевти в Шумен. Въпреки това желаещи да започнат работа няма. Липсата на конкуренция и кадри вдига летвата на трудовото възнаграждение в региона, но за значително по-малко пари младите специалисти предпочитат големите градове на страната.

За съществуването на една аптека, освен високите критерии, които трябва да се покрият са нужни и двама магистър фармацевти. Лукс, който не всеки може да си позволи и заради високите заплати. С този проблем се е сблъскал Димитър Димитров – кмет на село Велино. Управникът се обърнал към двама собственици на вериги от аптеки в Шумен и страната, но те категорично отказали да се наемат с нерентабилния бизнес в селото.

Някога Велино било общински център. Там живеели много хора, имало аптека и Здравна служба с няколко отделения. Още преди 1989 година обаче аптеката била закрита, а новото време прогонило хората от селото. После закрили и Здравната служба.

Днес във Велино живеят старци на средна възраст над 75 години. Въпреки това през 2008 година след много усилия и бягане по институциите кметът на селото Димитър Димитров възстановил Здравната служба. Всеки петък прегледи и консултации там дава д-р Красимир Колев. Той е човекът, който най-често купува от Шумен лекарствата на хората от Велино и в понеделник минава да остави поръчките. Иначе с рецепти до областния град при нужда пътува и кметът Димитър Димитров, а когато случаите не са спешни медикаменти се поръчват и на шофьорите на постоянно преминаващите автобуси.

“В Здравната служба има зъболекар. Отделили сме помещение и за аптека, но никой не иска да отваря, защото разходите са много големи”, коментира кметът Димитров и се жалва, че държавните мъже не мислят за българското село и то е на доизживяване. “Спира се транспорта, снабдяването и постепенно се работи за обезлюдяването на селата. Така е в цялата страна”, недоволства Димитров.

Вероятно разрешение на проблема, според Мария Русева, може да бъде създаването на мобилни аптеки, които да обикалят по селата. Реализирането им обаче се отлага в необозримото бъдеще или поне до създаването на Национална аптечна карта. Все идеи дискутирани през годините, но неподплатени с нормативна уредба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама