Над 800 кукери се надиграват в Стара Загора

07:54, 06 мар 16 / Култура 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 800 участници от 21 групи събира днес XVIII-я Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора.

Празничното дефиле ще тръгне в 10.30 часа, ще премине по главната пешеходна алея и ще спре на площада пред Общината, където от 11.00 часа ще се открият официално маскарадните игри. До 16.00 часа ще продължи атрактивната програма, изпълнена с многообразие на ритуални маски и костюми, и звън на чанове и хлопки.

„Най-голямата група е от Перник - 110 участника. Заявилите присъствие са 816 души. Костюмите, които ще видим в Стара Загора, са най-интересните от всички етнографски области в страната. Началото на конкурсната програма ще даде Черешовото топче от Габарево. Очакваме бабугерите от Разлог отново да предизвикат интерес с костюмите с дългите косми. Истинската Кукерландия ще бъде представена от Сливен, Бургас и Ямбол. Водещ на събитието ще е Деница Янакиева, ще й помага Великанът от „Котаракът в чизми" от постановката на старозагорския куклен театър", обяви акад. Крум Георгиев, инициатор на мащабната проява и председател на Обществото за фолклор.

Съпътстващи събития на традиционните маскарадни игри ще са Улица на занаятите, която вече е открита на бул. „Митрополит Методий Кусев” и фотоизложба на Жейна Желева, която ще разкрие със снимки красотата на маските от изминали издания на фестивала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама