Срастването на икономическата и политическата власт е на върха на „Дондуков“ 1, убеден е Първанов

09:24, 06 мар 16 / Политика 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На върха на "Дондуков" 1 се вижда най-добре срастването на икономическа и политическа власт, защото там се реализира цялата икономическа политика.

Това заяви по бТВ лидерът на АБВ Георги Първанов в отговор на въпрос, свързан с това дали познава олигарсите.

Преди това той обясни, че олигархията свързва икономическата с политическата власт, като всеки сам за себе си може да направи връзката къде това се реализира. По думите му президентът, който и да е той, по никакъв начин не е имал лостове да подпомага и създава такива връзки.

За новата партия ДОСТ на бившия лидер на ДПС Лютви Местан, Първанов коментира, че има натиск върху определени длъжностни лица относно формирането на новата политическа формация.Според него има натиск от страна на Турция за ДОСТ.

"Отношението ни към всяка партия ще произлиза от идеите, които има. Засега не приемаме с възторг една такава формация", посочи той.

За спрените обществени поръчки, Първанов коментира, че трябва да бъде попитан премиерът за мотивите му. 

"Бих искал да има повече прозрачност по цялата верига на процеса. Кой и защо е спечелил дадена обществена поръчка? Трябва една нова парламентарна комисия, която би стояла на мястото си. Ако имате информация за това, че Валентитн Златев се облагодетелства от близостта си с мен, кажете, ще коментирам", заяви Първанов. 

За антикорупционния закон на Меглена Кунева той заяви, че не е редактиран, а е изцяло нов.

"И Слава Богу. Бяхме за това органът да не е едноличен. Второто нещо е, че ще е широк орган, който ще се избира от Народното събрание. Надявам се да е с широко мнозинство. Този проект има много по-високи шансове. Партийната позиция ще бъде обявена през седмицата. Моята лична позиция е позитивна. Това се опитваме да внушим и за съдебната реформа. Подаваме ръка за конкретна работа в името на нещо работещо", категоричен бе Първанов.

По темата България да стане президентска република, лидерът на АБВ коментира, че предложил корекция на правомощията на държавния глава да може пряко да инициира референдум, но това не се случило.

"Държавният глава е избиран мажоритарно т.е. той има доверието и очакването на избирателите. По традиция народопсихологията на българина е да вижда един човек, който да поема отговорност. В момента имаме премиерска република, но това не е конституционно. На тези президентски избори ще има сблъсък между два модела на развитие на институцията. Единият модел е моят, другият е на Росен Плевнелиев или на друг кандидат от ГЕРБ", добави Първанов.

Той бе категоричен, че АБВ подкрепят политики, а не личности. "Фокусирали сме се върху социалната дейност. Нашият министър работи като за седем", отбеляза Първанов.

Според него дали Борисов ще изкара мандата си, зависи от обстановката. По думите му обаче най-голямата заплаха за стабилността е бежанската криза. 

Лидерът на АБВ отново се обяви против създадената от парламента временна комисия, която да провери има ли намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на страната. Той даде за пример това, че преди време и премиерът Бойко Борисов критикувал създаването на комисията и е вероятно тя изобщо да не заработи.

"Ако тази комисия остане, тя ще бъде по-скоро поле за популистки изяви, за атаки, хибридни войни. Защо се проверяват точно тези две държави?", запита Георги Първанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама