Книга за стенописи предизвика спор между БАН и Рилския манастир

11:25, 06 мар 16 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Книга за стенописи, която струва 90 лева, предизвика спор между учени от Българската академия на науките (БАН) и игумена на Рилския манастир Адрианополския епископ Евлогий. Проблемът според стопанина на манастира е, че се извършва търговска дейност с един научен труд, съобщи Нова ТВ.

Книгата „Стенописите в главната църква на Рилския манастир“, чийто автор е Александър Кумюрджиев, представя резултата от 15-годишно научно изследване. По думите на директора на института за изследване на изкуствата към БАН доц. Емануел Мутафов книгата не е строго научен труд, защото има и образователен характер. Затова тя е и с търговска цел, като продажната й цена не води до връщане на направените разходи, обясни той.

Според игумена, ако целта е печалба, за книгата трябва да има сключен договор със стопанина на манастира. Учените обаче са категорични, че съгласие не се изисква. След като Мутафов и Кумюрджиев са поискали все пак да се издаде договор, такъв документ не им е предоставен. Дори авторът на книгата е написал покаятелно писмо, за което има и обратна разписка, че то е изпратено до игумена на Рилския манастир.

Епископ Евлогий държи да бъде спряно изданието, затова се обръща към Министерството на културата, което трябва да реши проблема. Още преди да се е произнесло министерството, от БАН спират продажбата на книгата със заповед на Мутафов, която е в сила до второ нареждане.

„Ние ще продължаваме да работим с Рилския манастир и е позорен този спор“, обоснова спирането на книгата от продажба Мутафов.

„В последните 10 г. са направени сериозни реставрационни дейности в храма и ако този труд претендира за автентичност, би трябвало точно тези нови реставрационни дейности да бъдат отразени и коментирани от автора на книгата“, категоричен е игумена на Рилския манастир. За учените това условие е неприемливо, защото те търсят автентичното, а всяка една реставрация е намеса и промяна на първоначалния вариант.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама