Бургас поема по „Пътя на коприната“ – договорът с Китай е факт

11:59, 06 мар 16 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Споразумение за воден транспорт бе подписано между българска компания и китайската държавна компания ZIH, съобщиха от Министерството на транспорта. Това стана в присъствието на заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев.

Документът включва сътрудничество, коопериране и съвместно опериране на линията Джънджоу – Бургас, вкл. с български ферибот, като основна част от новия „Път на коприната“, при който Бургас ще бъде входна врата за Европа и първа европейска дестинация.

В морския град контейнерите ще бъдат натоварени на блок-влак към Хамбург. Маршрутът на товарите, превозвани с ферибот, е от китайската провинция Хенан - Казахстан - Каспийско море - Баку - Грузия - Черно море през Бургас и продължава с блок влак към Западна Европа.

Припомняме, че преди около две седмици китайска делегация посети Бургас, водена от заместник-председателя на Националната комисия за сътрудничество и реформи на Китай Нинг Дзиджъ. Целта на посещението бе запознаване с възможностите за инвестиции в транспортната инфраструктура в града. Гостите проявиха интерес и към изграждането на магистрала между Бургас и Варна, с което кметът Димитър Николов ги запозна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама