Онкодерматолог от Пловдив: Прекомерното излагане на слънце е рисково за кожата

13:34, 06 мар 16 25 2046 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прекомерното излагане на слънце крие опасности във всеки сезон - и през зимата, и през лятото, предупреждава онкодерматологът от Медицински център 1 в Пловдив д-р Гергана Шаламанова. Тя е утвърден специалист с над 20 години опит в лечението на кожни онкологични заболявания, член е на Националния експертен борд по меланом и немеланомни тумори. На редица национални и международни онкологични форуми участва с доклади, в които представя клинични случаи от своята практика.

С първите пролетни лъчи хората свалят дебелите дрехи и зажаднели за слънце, прекарват повече време на открито. Опасните ултравиолетови лъчи, които са част от слънчевия спектър и които проникват в кожата, са абсолютно еднакви, независимо от градусите и сезона навън, напомня лекарката. Дори и в облачните дни облъчването е в почти двойна доза и може да причини бързо изгаряне, което не може да бъде почувствано веднага, тъй като ефектът на затопляне е от инфрачервените лъчи.

Слънчевото изгаряне е предпоставка за появата на доброкачествени и злокачествени кожни тумори. Доказателство за влиянието на UV лъчите е, че в 80% от случаите, кожният рак е локализиран в областта на лицето, главата, врата, ушите и ръцете - по откритите части, подложени на хронично слънчево облъчване. "Жалко е, че има пациенти с твърде напреднал стадий, тъй като това е тумор, който се вижда ежедневно, не е като рака на вътрешните органи", коментира д-р Шаламанова.

В страната годишно се регистрират около 4000 пациенти, а диагнозата държи първо място по честота сред всички злокачествени заболявания, но е с относително бавен ход на протичане и добра прогноза. Боледуват и двата пола, повече мъжете, най-често 60-80-годишни, но напоследък и по-млади хора, вероятно точно във връзка със слънчевото облъчване и недостатъчното предпазване.

Най-застрашени са хора с фенотип I-II - от светлата триада - руса коса, сини очи, светла кожа, която трудно потъмнява. Затова използването на фотозащитни средства е от огромно значение за тях.

Раковото образувание може да възникне като "раничка, която не заздравява" в рамките на месец или на базата на т.нар. "преканцерози" - соларна кератоза, сенилен кератом, кератоакантом и атрофия. Актиничните кератози са важен маркер за висока експозиция на UV облъчване и цялостно повишен риск за рак на кожата.

Начални белези на злокачествено израждане са уплътняване в основата на изменението, нарастване на площ и ерозиране на повърхността. Тези симптоми задължават да се мисли за неопластична трансформация и изискват хистологично изследване чрез биопсия, обяснява онкодерматологът.

"Другият кожен тумор, наречен малигнен меланом, за съжаление, си е спечелил славата на най-злокачествения в човешката патология. Меланомът произхожда от пигментните клетки - меланоцитите, и има неблагоприятна прогноза с висока смъртност поради големия си метастатичен потенциал във вътрешните органи", казва още д-р Шаламанова. Този тип злокачествено образувание може да се развие и върху предшестваща "бенка" - невус, претърпяла злокачествена трансформация. Твърде често се дължи на силно слънчево облъчване с изгаряния, и то с мехури. Разбира се, важна е фамилната обремененост - има повишен риск за хората с повече от 25 бенки. 

"За да се избегнат неприятните последици, моят съвет към пациентите е редовно да се самонаблюдават и където попаднат на някакви смущаващи знаци по кожата, да не се колебаят и незабавно да търсят преглед при опитни специалисти дерматолози и онколози", препоръчва д-р Шаламанова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама