Радан Кънев: ГЕРБ прилагат модела „отлагане до дупка“ на съдебната реформа

13:39, 06 мар 16 / Политика 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възприетият от ГЕРБ модел по отношение на съдебната реформа „отлагане до дупка“ е в ход. Това заяви по БНР лидерът на ДСБ и депутат от Реформаторския блок Радан Кънев.

„Този първи пакет от промени в Закона за съдебната власт цели единствено спазването на срокове и е доста ограничен по обхват. Там няма нито един съществен, спорен, голям въпрос. Промените засягат само един важен елемент – уреждането на прекия избор на членовете на ВСС от съдийската и прокурорската квота“, обясни Кънев.

Според него една от характеристиките на румънската антикорупционна кампания е, че тя не подбира по цвят. По думите му тезата, че се цели разправа с политически противници не издържала, защото от началото на кампанията „Чисти ръце“ вече са се сменили три управления.

„Осъдените политици са от всички нива на изпълнителната и законодателната власт. Има множество разследвания срещу магистрати, а това показва, че корупцията в съдебната власт може да се бори отвътре. За 5-6 години наблюдаваме учудваща ефективност в работата на румънската антикорупционна прокуратура, надхвърляща резултатите на италианската система“, заяви още Радан Кънев.

Очаква се следващата седмица от ДСБ да се съберат, за да вземат окончателно решение дали ще останат в коалицията „Реформаторски блок“ или ще я напуснат. Кънев пък ще представи официално идеята си за отваряне на "тъмносинята" партия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама