Зрелостници научиха, че Добрич четири пъти е освобождаван от османско иго

15:45, 06 мар 16 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Добрич четири пъти е освобождаван от османско иго. Градът е един от малкото, които три пъти по време на османското робство получава временна свобода и след това три пъти преживява отново връщането на поробителя. Това става в резултат на руско-турски войни, в които местните хора вземат наистина активно участие. 

Това научиха зрелостниците от 12 „б“ клас  на Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски“ по време на урок по родолюбие. Той бе организиран по инициатива на в. „Стандарт“ със съдействието на Регионален исторически музей – Добрич.

Уредникът в сектор „Възраждане“ в РИМ Надежда Иванова сподели пред учениците, че Добруджа е регион, който най-силно е страдал по време на петвековното робство.  90 на сто от бойните действия във всички десет войни между двете големи империи, са се водили именно в земите на Добруджа, разказа Надежда Иванова.

Учениците разгледаха експозицията под наслов „И сложиха главите си за Отечеството“. От уредника в музея Живко Марков те научиха, че над 120 добруджанци са участвали в боевете при Шипка, Шейново, Стара Загора. Младежите разгледаха облеклото на участниците в Априлското въстание, както и сабята на Димитър Калъчлията, изработена от дамаска стомана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама