Бургас става домакин на международен кулинарен фестивал

17:12, 06 мар 16 / Любопитно 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургас ще бъде домакин на международен кулинарен фестивал, съобщиха от Общината. Той е сред 7-те български града, които са част от кампанията "България посреща вкусовете на света", в която участие са взели посолства на 17 държави.

Фестивалът се организира с цел кулинарните традиции, обичаи и многообразието на културите по света да бъдат събрани по едно и също време в България. Кампанията е продължение на инициативата "Мислиш си, че познаваш България!?", която през миналата година популяризира страната ни като туристическа дестинация сред родните туристи.

"Това е първата по рода си кампания в България - пътуващ кулинарен и културен фестивал, който ще посети седем от най-големите градове, за да сподели световното кулинарно наследство. Разнообразието от национални кухни ще бъде представено от редица дипломатически мисии, които се включиха в това предизвикателство", споделя Дани Беркович, изпълнителен директор на GTC България.

Проектът обединява частния бизнес, публични институции и НПО, за реализацията на обща кауза с дългосрочен ефект. Събитията в Бургас, София, Пловдив, Русе, Варна, Стара Загора и Велико Търново ще бъдат обвързани със социални каузи. Събраните средства ще останат в съответния град и ще бъдат използвани за нуждите на местната общност. Посетителите на събитията трябва да знаят, че всеки лев ще бъде дарен за избрани каузи, а разпределението на средствата ще бъде следено внимателно.

Първият етап от кампанията "България посреща вкусовете на света" започна на 1 март и ще протече на уебсайта на проекта www.iknowbulgaria.bg. Всички участници ще имат възможност да споделят рецепти от българската традиционна кухня и снимки на ястия, сготвени от тях самите, в 4 основни категории: разядки и салати, супи, основни ястия, десерти и печива. Специално жури, което е съставено от шеф-готвачи и експертите от Кулинарна академия HRC и Българска асоциация на професионалните готвачи, до края на месец април ще оцени и избере 100-те най-добри от тях. Победителите ще представят България и българската традиционна кухня по време на Международен кулинарен фестивал. В дните от фестивала публиката ще има възможност да опита и оцени всяко приготвено ястие, и определи победителя.

В рамките на фестивала, който започва на 12 май 2016 г., ще бъдат организирани събития в седем български града - Бургас (14.05.),  Стара Загора (12.05), Пловдив (16.05.), Велико Търново (18.05, Русе (20.05.), Варна (22.02.), а заключителното издание на фестивала ще бъде в София (28.05.).

На специална локация във всеки град, оборудвана с всички необходими технически средства на съвременната кухня, българските рецепти ще се срещнат с традиционните храни, напитки и ръчно изработени сувенири от 17 държави (Азербайджан, Белгия, Италия, Ирландия, Египет, Мароко, Унгария, Полша, Израел, Венецуела, САЩ, Великобритания, Мексико, Румъния, Хърватска, Индия, Куба). Шеф-готвачите, акредитирани от чуждестранните посолства у нас, ще демонстрират традиционните рецепти на всяка държава-участник в целодневното събитие.

Във всеки град от календара на фестивала ще могат да бъдат закупени специално изработени сувенири на цена от 3 лева, а приходите ще бъдат предоставени за благотворителност. Всяка от седемте общини, които ще бъдат домакини на кампанията, ще избере регионална кауза от обществена значимост, която да бъде подпомогната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама