Руски специалисти по детска церебрална парализа ще преглеждат безплатно в Пирогов

23:29, 06 мар 16 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Светила в лечението на ДЦП (детска церебрална парализа) ще преглеждат в  „Пирогов”, съвместно с шефа на Детската травматология д-р Атанас Кацаров. Екипът на д-р Назаркин ще проведе безплатните прегледи на 20 март 2016 г (неделя) от 8,30 часа до 18 часа.  Това съобщава пресцентърът на болница Пирогов. От лечебното заведение умоляват родителите, които искат да се възползват от прегледите, да носят цялата медицинската документация, свързана със заболяването на тяхното дете.

Световно известните лекари д-р Назаркин и д-р Черешнев са един от екипите на Института по Клинична рехабилитология в гр. Тула. Болницата е популярна със специализираната си насоченост при лечението на ДЦП, а екипите й обикалят света и обучават медиците да лекуват по Метода на Улзибат. Лечението спада към т.нар. миниинвазивни хирургични методи – т.е. през кожата, в определен брой точки се постига освобождаване на срастналите мускулно-сухожилни участъци. Обемът на оперативната интервенция е малък, рискът от кървене – минимален и възстановяването е максимално бързо.  Характерно за методиката е прекъсването на фиброзните мостове в сухожилно-мускулните части на засегнатите мускулни групи.

Методиката на проф. Улзибат печели все повече привърженици не само сред пациентите, но и сред лекарите – ортопеди, невролози, физиотерапевти, най – вече заради минималното засягане на кожата и меките тъкани и поради факта, че болните не се нуждаят от следоперативна имобилизация (обездвижване). Рехабилитацията може да започне още на първия следоперативен ден, което е от изключително значение при болните от ДЦП, с оглед на това да не се връща спастицитета.

Методът на миофибротомиите е създаден преди около 25 години от проф. Валерий Борисович Улзибат.  Днес, институтът по Клинична рехабилитология в гр. Тула, Русия, носи неговото име. Методиката на проф. Улзибат е известна по целия свят. Освен в Русия, се практикува в клиники в САЩ, Германия, Полша, Сърбия, Бразилия, Мексико, Египет, Израел, Ливан и др. По този начин могат да се лекуват пациенти с тортиколис, вродени криви крачета, ставни деформитети. От придобитите заболявания се лекуват посттравматични и постинфекциозни лезии, плексити, невропатии, хронични миофасциални болкови синдроми с различна локализация, постинсултни състояния, контрактура на Дюпюитрен и др.

Безспорно, най-много са пациентите със спастични контрактури, страдащи от детска церебрална парализа (ДЦП). При тях методът може да се използва, когато спастицитета на мускулите е в степен, която не е довела до костно - ставни деформитети. В случаи, при които парализата е напреднала, се налага комбинация от костно – ставни операции и метода на Улзибат.

По покана на началника на Клиниката по детска ортопедия и травматология – УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ Д-р Атанас Кацаров, като част от програмата „Детско здраве – Пирогов“ и с любезното съдействие на Център фонд за лечение на деца, един от екипите на Института по Клинична рехабилитология с ръководител Д-р Назаркин, ще осъществи безплатни прегледи на пациенти. Това ще се случи на 20.03.2016г, неделя, между 8.30 и 18 часа. Прегледите ще се проведат в консултативните кабинети на Клиниката по детска ортопедия и травматология - УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“.  За да бъде прегледано едно дете е необходимо да бъде записано предварително. Това се осъществява, като се обадите на телефон: 02 9154 262, всеки работен делничен ден между 9 и 14 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама