Радан Кънев иска отмяна и на обществената поръчка за боклука на Варна

17:29, 07 мар 16 / Политика 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Борисов да спре обществената поръчка за сметосъбиране и сметоизвозване във Варна. Това призова лидерът на ДСБ Радан Кънев и я определи като скандална. Според него процедурите са били нагласени така, че победители в конкурса за петте района на Варна да се окажат само две фирми  - „ЗМБГ“ АД - София и „Консорциум Варна 1“ ДЗЗД, които са предложили силно завишени цени в сравнение с останалите кандидати.

Според Кънев двете посочени фирми са получили по 100 точки от 100 възможни при оценяване на техническите предложения, докато най-близкият им конкурент „Грийн Партнърс БКС“ е оценен с 48 точки. Така „Консорциум Варна 1“ печели районите „Младост“, „Вл. Варненчик“ и „Аспарухово“, а „ЗМБГ“ – „Приморски“ и „Одесос“.

„Консорциум Варна 1“ е съставен от две фирми - „Ай Ес Ви Трейд“ АД и „Нелсен чистота“ ООД. Втората е част от „Титан интернешънъл холдинг“, също както и фирмата „Титан АС“, която и досега отговаряше за чистотата в три варненски района. „ЗМБГ“ е правоприемник на австрийската „Заубермахер“, а ощетената според Кънев „Грийн Партнърс БКС“ се свързва с Румен Гайтанджиев – Вълка.

Поръчката на обща стойност до 61,3 млн. лв. беше обявена през юни миналата година. За почистването на боклука в петте варненски района са кандидатствали общо 8 фирми. Проверка на „Топ новини“ показа, че фаворитите в конкурса на практика не са се конкурирали – единият е кандидатствал за три от районите, другият – за два.

За чистотата на най-големия район „Приморски“ община Варна смята да отпусне 22,4 млн. лв. на изпълнителя. За централния район „Одесос“ са предвидени 15,3 млн. лв. За районите „Младост“, „Аспарухово“ и „Владислав Варненчик“ ще бъдат похарчени съответно 9,3 млн., 7,4 млн. и 6,8 млн. лв. Срокът за изпълнение на договорите ще е 60 месеца, а не 10 години, както досега.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама