"Маскарадни игри" в Драгоданово на Сирни заговезни

07:39, 11 мар 16 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалният празник “Маскарадни игри” тази година ще се състои на 13 март в село Драгоданово, съобщи днес на пресконференция на общинското ръководство заместник-кметът Стоян Марков.

Празникът се провежда ежегодно в навечерието на Сирни заговезни. Съборът е със състезателен характер. Неговата цел е да стимулира и разпространява българските традиции и обичаи свързани с маскарадна обредност. Участниците ще покажат най-точно възпроизвеждане на обред включващ маскарад, фрагмент от обред и обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция.

Заявки за участие в тазгодишното издание са подали 12 състава. Сред обичаите, които ще бъдат възпроизведени, са „Сирни заговезни”, „Заораване”, „Кукувден”. Всички групи ще получат сувенир и диплом за участие, а за класираните на Първо, Второ и Трето място ще има парични награди.

Всички състави ще бъдат оценявани от жури с председател д-р Владимир Демирев - етнолог от Регионалния исторически музей и членове: Иван Стоянов - ръководител на оркестъра на Ансамбъла за народни песни и танци в Сливен и хореографката Станка Иванова.

„Нека съхраняваме и предаваме българските традиции, в очакване на пролетта и един от най-светлите Християнски празници Възкресение Христово!”, посочват организаторите и канят всички желаещи на празника. Началото на събора е в 10 часа на площада пред кметството.

Събитието се организира от община Сливен, кметството и Народно читалище „Изгрев 1928” в с. Драгоданово.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама