„Негърче“ не е обидна дума, заключиха лингвисти

09:07, 11 мар 16 25 616 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Думата „негърче“ не е обидна и дискриминационна. Това е становището на лингвисти, след направена екпертиза по заръка на Комисията за защита от дискриминацията.

През ноември комисията разгледа сигнал за това, че названието на бишкотите „Негърче“ е „расистко и нехуманно“.

Лингвистичната експертиза беше поискана и от двете фирми, които предлагат сладкишите. Целта ѝ беше експерт да разясни значението на думата „негърче“ в българския език. В експертизата се посочва, че нарицателното „негърче“ не е обидно и унизително, тъй като това е умалителната форма на думата „негър“. Експертите отхвърлят и варианта думата да има негативно значение.

Припомняме, че сигналът до комисията беше подаден от българката от смесен брак Албена Джоунс. В жалбата си тя заявява, че "докато човек яде продукт с такова наименование, остава с впечатление, че съответно яде човек от негроидната раса, което не е хуманно".

От своя страна защитата на двете фирми, които предлагат продукти с такова название - пернишката фирма ЕТ „Здравко Георгиев“ и варненската - „Захарни изделия“, обясни, че не приемат обвиненията, тъй като „един средностатистически българин не мисли, докато яде сладолед "Ескимо", татарско кюфте или салата "Снежанка", че яде нещо, различно от храна".

Очаква се окончателното решение по случая на Комисията за защита от дискриминация да излезе в най-кратки срокове, като по закон жалбоподателката има двуседмичен срок да обжалва.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама