От първи април ще има основен пакет здравни дейности, каза д-р Шарков

09:22, 11 мар 16 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От първи април при всички положения ще имаме основен пакет, а допълнителният пакет, независимо от названието му, ще бъде регламентиран с промени в закона за здравното осигуряване, които ще бъдат внесени в Народното събрание. Това обясни пред БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и подчерта, че в закона ще бъдат разписани и критериите, за да има спокойствие и следващите министри на здравеопазването да бъдат защитени и от Конституционния съд.

“Предприели сме необходимите действия, наредбата за здравните дейности е качена за публично обсъждане във вида, в който Конституционният съд иска да бъде”, поясни Шарков и уточни, че в мотивите си съдът посочва, че разделянето на пакетите на основен и допълнителен не е противоконституционно, но отправя изискване критериите да бъдат описани в закона.

“Един инфаркт и един кожен обрив не могат да бъдат третирани по един и същи начин”, категоричен бе зам.-министърът. Той припомни, че “15 години имаше основен пакет в България и през тези години никога не е имало критерии кои заболявания влизат в него”.

По думите му, когато няма медицински и здравни мотиви, опозицията търси съдебни клаузи, за да се противопоставя срещу всичко, което се върши.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама