Творбите на Вълчан Петров остават в полусъборения тютюнев склад

09:52, 11 мар 16 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фреските на художника Вълчан Петров засега остават сред руините на полусъборения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив. Това поясни за Пловдив Topnovini.bg кметът Иван Тотев.

Припомняме, че в понеделник градоначалникът обеща на твореца, че произведенията му ще бъдат изнесени от сградата и съхранени на друго място. Художникът показа на Тотев репродукция на "Храм на фармацията", рисувана в продължение на месеци на първия етаж в тютюневия склад в Пловдив в края на 80-те години на миналия век. По онова време в сградата се е помещавала "Аптека 22".

От прокуратурата обаче са уведомили кмета, че за да бъдат спасени фреските, трябва да се докаже, че Вълчан Петров е техен собственик. Ако се окаже, че те са платени и са собственост на хората, които са ги поръчали на художника, няма законово основание да бъдат изнесени от сградата.

"За момента няма как да ги демонтираме и да ги вземем, за да бъдат експонирани на друго място, защото би било равносилно на кражба от частна собственост", обясни Тотев.

Останките от тютюневия склад в момента представляват реална опасност и по разпореждане на Окръжна прокуратура Община Пловдив и Областната дирекция на МВР са осигурили 24-часова жива охрана в района. Полусъбореното здание може напълно да рухне и с него безвъзвратно да се погубят ценните стенописи на Вълчан Петров.

Художникът е потресен от вандалското разрушаване на сградата. Той е убеден, че има специална техника, с която фреските да бъдат свалени и съхранени. Петров има над 15 фрески, мозайки и керамики в различни градове в България и един в Пескара, Италия. Негови работи са собственост на колекциите на Национална галерия - София, Градска галерия - София, и Градска галерия - Пловдив.

Творби на Вълчан Петров са собственост на музеи и частни колeкции в Мексико, Бразилия, Франция, Великобритания, Белгия, Холандия, Полша, Чехия, Сърбия, Унгария, Германия, Испания, Италия, Австрия, Швеция, Португалия, Русия, Литва, Канада, Турция, Малта, Гърция, Япония и Щвейцария.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама