Депутатите на крачка от разсекретяване на доклада за КТБ

09:56, 11 мар 16 / Политика 25 202 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите разсекретиха доклада за КТБ. Това стана след като парламентът гласува на първо четене предложенията за промени в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов със 124 гласа "за" и четирима "въздържали се", против нямаше, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Вторият законопроект, който беше одобрен със 145 гласа "за", един "въздържал се", без против, е внесен от Менда Стоянова, Данаил Кирилов, Георги Ковачев, Петър Славов, Емил Димитров, Йордан Цонев и Петър Чобанов.

С него се цели усъвършенстване на правната уредба на производството по банковата несъстоятелност, като се коригират някои пропуски или неточности, пишат вносителите. Основната цел е да се осигури във възможно най-кратък срок справедливо удовлетворяване на вложителите и другите кредитови в банката. Кирилов посочи, че има две групи предложения - едната произтича от магистратурата с оглед предстоящото постъпване на възраженията на приетите и неприети вземания от синдика.

По време на дебатите Йордан Цонев от ДПС каза, че най-добрата защита на обществения интерес е прозрачността. Той обясни, че предприетите промени в закона биха били използвани и при други подобни случаи в бъдеще. Цонев звъннал на шефа на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков, който му казал, че намало опасност за неустойки по договора. Според фонда обаче, клаузите за конфеденциалност не могат да се оповестяват. 

Мартин Димитров от Реформаторския блок посочи крайно време е да чуем ФГВ и синдиците дали могат сами да се справят. Той се усъмни, че задачата на "Аликс Партнърс" е била да направи просто одит, а важното е проследяването на паричните потоци. 

Независимият депутат Георги Кадиев посочи, че няма какво да се чудят и че и двата законопроекта са добри и предполагат повече прозрачност и откритост за това какво правят синдиците и какви пари събират. 

"От досегашната работа на "АликсПартнърс" няма един лев събран. Когато няма нищо от това, значи някой някъде е сбъркал. Единственият начин да работят е под натиск, а натискът става с публичност", категоричен ба Кадиев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама