Над 20 нови улици, булеварди и паркинги влизат в „синята зона“ на Бургас

10:53, 11 мар 16 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Множество нови улици, булеварди и паркинги в Бургас ще влязат в „синята зона“ на Бургас. Това става ясно от докладна записка, внесена за обсъждане и гласуване в Общинския съвет от зам.-кмета Красимир Стойчев.

Сред предложените места за платено паркиране на моторни превозни средства са отсечките на ул. „Ивайло” и ул. „Цар Калоян” между улиците „Цариградска” и „Фердинандова”; паркингът на входа на Морската гара, срещу Старата фрегата; участъците в района между улиците „Сливница”, „Гладстон”, „Фердинандова” и „Христо Ботев”; улиците в района между бул. „Стефан Стамболов”, „Сан Стефано”, „Одрин”, „Струма”, „Родопи”, „София”; паркингът пред „МБАЛ - Бургас” (вижте пълния списък в прикачения файл).

„Към настоящия момент зоната обхваща улици, части от улици и пътища в централна градска част и широк център. Въведеният режим на паркиране - локално по постоянен адрес, служебен абонамент, свободни места за почасово паркиране на живущи извън зоната, регулира потока от автомобили към централна градска част и в същото време се стреми приоритетно да осигури паркирането на живущите там. За постигането на пълния ефект и достигането на един цялостен и завършен облик на зоната, следва да бъдат въведени в експлоатация няколко улици и части от улици“ - пише в мотивите си за предложението Красимир Стойчев.

Според зам.-кмета с въвеждането на режим на платено и безплатно паркиране на посочените пътища и части от пътища ще бъде преустановена практиката последните да бъдат използвани като място за паркиране от всички приходящи. Същевременно ще се гарантира правото на живущите да ползват режима на локално паркиране в близост до постоянния си адрес.

Предложението за въвеждане на контроли режим на платено и локално паркиране по отношение на улиците в близост до централната част на града било въз основа на искания на граждани. Причината е, че там шофьорите паркирали автомобилите си в повечето случаи за целия ден и това прави намирането на свободни места за живущите невъзможно.

Предложението за възобновяване на режима на паркиране пред МБАЛ - Бургас е наложено както във връзка с искане от страна на ръководството, така и от доказалата се през времето ефективност на съществуващия преди това контрол. Припомняме, че до 2013-та година паркингът беше част от режима на платено и безплатно паркиране.  Впоследствие той бе преустановен, но практиката след повече от две години показвала необходимостта от осъществяване на контрол, въвеждане на ред, ясно обособени места за паркиране на автомобили, превозващи или управлявани от хора с увреждания, таксита, места за почасово паркиране и свободна зона, с което щяло да се гарантира и пространството за свободното придвижване на специализиран медицински транспорт и посетители.

Предложеното решение от зам.-кмета Красимир Стойчев с пълния списък на новите улици, които ще влизат в „синята зона“, вижте в прикачения файл!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама