Община Пловдив подкрепя дуалното обучение

11:06, 11 мар 16 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предимствата от въвеждане на дуалното образование бяха акцент на работната среща между кмета на Пловдив Иван Тотев и Негово Превъзходителство Денис Кнобел, извънреден и пълномощен посланик на Конфедерация Швейцария.

Дуалното образование представлява паралелно обучение на две места - в професионално училище и в предприятие, като едновременно с теорията учащите придобиват и безценни практически умения. Тази образователна система е разпространена в немскоговорящите страни.

„Благодарение на водената политика през последните четири години Пловдив се превърна център на икономиката в Централен Южен район. Поради тази причина търсим и партньорство с местната власт и плануване на конкретни  стъпки с частния сектор и намиране на квалифицирани кадри”, заяви Негово Превъзходителство Денис Кнобел.

Основният фокус в политиката на Община Пловдив е изграждане на тесни връзки и контакти с институциите и учебните заведения за подготовка на квалифицирани кадри. Така всички проекти, програми и усилия в тази насока намират подкрепа в лицето на кмета и местната власт, стана ясно по време на срещата.

 „Пловдив е най-активният град по отношение на развитието на професионалното образование. Общината подкрепя тази идея и ние всеки ден работим за изграждане на трайна връзка между бизнеса,  професионалните гимназии и висшите учебни заведения. За съжаление все още законодателството в България е във фаза на подготовка на тази система и нейното конкретно функциониране”, уточни кметът Иван Тотев и допълни, че това обаче не е пречка за обсъждане и съвместни действия в тази насока.

Той допълни, че в момента има 5-6 предприятия, които са готови да стъпят на пловдивския икономически пазар и да се открият нови 5000 работни места.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама