Проф. Боян Биолчев представи романа си „Амазонката на Варое“ в Русе

11:11, 11 мар 16 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Романът „Амазонката на Варое" от проф. Боян Биолчев бе представен в зала „Изкуство” на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе. Въпреки късния час, на срещата дойдоха много почитатели на един от най- ярките български писатели, с интересна творческа и научна кариера, и богата научна и литературна биография, съобщават от РБ "Любен Каравелов".

За достойнствата на книгата и особеностите на ексцентричното,  понякога дори на моменти грубо като изказ повествование, говори литературният критик Иван Гранитски, който е директор на българското издателство „Захарий Стоянов”. Той изтъкна не случайно тези характеристики на романа, защото именно те му придават свежест и поддържат  интереса на разнородната по възраст, пол и занятие  публика.

Романът е преиздаван четири пъти с общ тираж над 10 000, което е своеобразен рекорд за тукашните литературни нрави, съобщи Иван Гранитски. През 2006 година с тази книга проф. Боян Биолчев печели престижната награда на фондация „Вик” за български роман на годината. 

През 2008 г. книгата е преведена на френски език, а в предговора към френското издание е посочено, че това е „роман, който разкрива очарователната глупост на човека, без да ни пречи да го обичаме такъв, какъвто е”.

Вечерта премина под формата на полезна и приятелска дискусия с именития професор и несъмнено много добър белетрист и народопсихолог. За своите почитатели професорът-писател, който познава бездните и капаните на неудовлетвореността, сподели:  „Амазонката на Варое” беше писан в продължение на три години, време, в което аз може би бях най-щастливият творец на света.  Когато завърших книгата, изведнъж се усетих осиротял и ми беше мъчно, че моите герои повече няма да ме навестяват”.

Поздравителни адреси към проф. Боян Биолчев във връзка с гостуването му в Русе бяха прочетени от името на областния управител д-р Стефко Бурджиев и кмета на Русе Пламен Стоилов.

От представяне на книга в дискусия, изпълнена със спомени и лични преживявания, се превърна срещата на академичната общност на Русенския университет с проф. Боян Биолчев, автор на множество книги – сборници с разкази, новели, книги за деца и романи, съобщават от РУ "Ангел Кънчев".

Той беше в Русе, за да представи четвъртото издание на романа си „Амазонката на Варое“, заедно с директора на издателство „Захарий Стоянов“, Иван Гранитски. В началото на срещата ректорът на Русенския университет, проф. Велизара Пенчева представи гостите.

Проф. Биолчев пише „Амазонката на Варое“ през 2005 година и според него книгата е реплика на сценария, отхвърлен двадесет години по-рано от Художествения съвет на киното. Година по-късно творбата печели наградата „Вик“ за български роман на годината, разказа издателят Иван Гранитски.

„Амазонката на Варое“ е седмата поред от общо 11-те тома събрани съчинения на автора, публикувани от издателство „Захарий Стоянов“. Иван Гранитски съобщи, че предстои издаването и на научните съчинения на проф. Биолчев, като вероятно томовете с неговите произведения ще достигнат 14.

„Като гледам издадените си книги, с тези червени корици, ми приличат на тухли, като тухли от стената на живота“, започна разказа си проф. Биолчев. Имах късмета, че не съм се разделял с приятели, дори с тези, които не са сред живите, добави той, и разказа спомени от общи преживявания с покойните Виктор Пасков и Христо Калчев.

В залата в Канев център беше и д-р Руденко Йорданов, писател и председател на БЧК в Русе, с когото проф. Биолчев се озовава в Букурещ в дните на бунтовете през 1989 година.

Може ли литературата да „пренапише“ историята и какво е вдъхновението на автора в личен план, бяха част от въпросите, които участниците в дискусията зададоха на проф. Биолчев. В края на срещата той даде автографи на своите читатели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама