Ще настояваме да бъде пресечен пътя на бежанците през България, обяви Митов

11:30, 11 мар 16 / Политика 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На срещата на вътрешните министри на ЕС България ще настоява за недопускане на нови пътища на бежанците през българо-турската сухопътна граница и Черно море.

Това обяви министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.

Според него няма увеличен миграционен натиск на границата на България с Гърция. По думите му след затварянето на балканския маршрут на бежанците никой не е застрахован от нищо.

„Проведе се заседание на оперативната работна група, която се занимава с превенция именно на подобни рискове. Беше проведено обучение в събота на границата, на което присъства и лично премиерът Бойко Борисов. Ние сме подготвени, за да посрещнем всякакъв вид риск и не смятам, че има повод за притеснение в момента”, успокои Даниел Митов.

Той каза, че пред външните министри на ЕС ще настоява споразумението между Европа и Турция да се прилага и на българо-турската граница, на гръцко-турската граница и Черно море.

„Ще застъпим като позиция на Европейския съвет първо, когато говорим за затварянето на Балканския маршрут, да се има предвид и да се гарантира, Турция е направила стъпка в тази посока с декларацията след срещата на върха, но трябва да се направи категорично позоваване на текста на финалното споразумение и към Черно море и сухопътните граници между България и Турция и България и Гърция”, каза той.

По думите му трябва да се говори не само за затваряне на сега съществуващия маршрут на бежанците, но трябва да се говори и за недопускане на възникване на нови маршрути. „Това са именно българо-турската, гръцко-турската сухопътни граници и Черно море”, заяви Даниел Митов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама