Износът към ЕС скочи със 7.9%

11:42, 11 мар 16 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През 2015 г. износът на България за ЕС се увеличава със 7.9% спрямо 2014 г. и е в размер на 29.1 млрд. лева, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 69.1% от износа за държавите - членки на ЕС.

През декември 2015 г. износът за ЕС се увеличава с 5.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.174 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС през 2015 г. се увеличава с 5.5% спрямо 2014 г. и е на стойност 33.2 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

През декември 2015 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, се увеличава с 1.3% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.861 млрд. лв.

Най-голям ръст при износа е в секторите “Химични вещества и продукти” и “Машини, оборудване и превозни средства. Най-голям спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”.

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн”. Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти”.

По предварителни данни расте и износът към трети страни. През януари т.г. той се увеличава с 6.3% в сравнение със същия месец на миналата година и е в размер на 1.164 млрд. лeвa. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Египет, бившата югославска република Македония, Сърбия, САЩ и Руската федерация, които формират 56.1% от износа за трети страни

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама