С 16 5-годишни производства приключени за година се похвалиха на съвет за противодействие на корупция в Русе

12:13, 11 мар 16 / Политика 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първото за календарната година заседание на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията се състоя днес. то беше председателствано от зам. областния управител на Русе Явор Янчев.

Янчев запозна присъстващите с предприетите през 2015 година мерки за превенция и противодействие на корупцията от различните ангажирани в този процес страни, като общините в Област Русе, ОД на МВР Русе, Окръжна прокуратура, Митница Русе, Инспекция по труда Русе и др.

През 2015 година се отчита добро ниво на взаимодействие с органите на местната изпълнителна власт. През изминалата година се е поддържала и висока степен на координация с местния офис на НАП, проведени са няколко обучения на прокурори, следователи, разследващи полицаи и оперативни работници от юристите на териториалната структура на приходната администрация в крайдунавския град.

Като резултат от това е отчетено ускоряване на разследването и приключването на досъдебните производства, образувани преди 5 и повече години. В началото на 2015 г. в Окръжен следствен отдел-Русе е имало 14 такива досъдебни производства, като в течение на годината са били възобновени и получени по компетентност още 10. От всички тях е приключила работата по 16.

На всички нива са проведени ефективни мерки за създаване на прозрачност в дейността на администрацията и за популяризиране на предприетите антикорупционни мерки. Организирани са редица Дни на отворени врати, обучения, участия в семинари и лекции. 2015 година се характеризира с много добро ниво на сътрудничество между държавните институции, гражданското общество, медиите и бизнеса, отчетоха още по време на днешното заседание.

От общините Иваново и Ценово, РИОСВ Русе, Митница Русе докладват, че няма постъпили сигнали за корупция. В Областна администрация Русе също няма такива.

Членовете на Съвета приеха и предложения в рамките на плана за действие за превенция и противодействие на корупцията през 2016 година. Част от заложените мерки касаят провеждане на беседи с български и чужди граждани с цел получаване на обратна информация за качеството на извършваните гранични проверки, даване на гласност и поощряване на служителите, отказали подкуп и взели адекватни мерки за противодействие на корупционното деяние, провеждане на разяснителни кампании с оглед промяна модела на поведение и мислене на гражданите и други.

В края на срещата, е приета и Индикативна годишна работна програма за дейността на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама