Бургаски деца се запознаха с традициите и ритуалите на Сирни Заговезни

12:34, 11 мар 16 / Култура 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в Бургас се запознаха с традициите и ритуалите, свързани със Сирни Заговезни. Лекция с презентация бе представена в Етнографския музей от уредника му Красимира Дубарова. На живо бе показана също и трапезата, която се подрежда на празника.

„Празникът се чества седем дни преди Великден и е винаги в неделя. Той трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. На празничната трапеза се слагат млечни и яйчени продукти. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата, която харесва. През седмицата – в сряда, петък и неделя се връзват люлки и момите, и момците се люлеят за здраве. В неделя, също така, се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни“, разказа пред малчуганите Красимира Дубарова.

На събитието присъства и една от люляковските баби от НЧ „Просвета“ Венета Станева. Тя сподели традициите, които жителите на селото спазват всяка година на Сирни Заговезни.

„Още от сутринта момите измитат дворовете. Момчетата готвят огньове, които вечерта ще запалят. Булките в къщите пък се заемат с приготвянето на ястията, които задължително са постни – булгурена баница, зелник и т.н. Мъжете изриват оборите, всичко се изчиства, защото идва пролетта“, обясни люляковската баба и допълни, че всички български традиции трябва задължително да се спазват, тъй като те крепят народа.

На Сирни Заговезни цялото семейство се събира на трапезата. Прието е да се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

Според православния календар Сирни Заговезни e празник на всеобщото опрощение, на възстановяването на човешката взаимност и уважение. Той е един от най-големите празници, на които Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат възкръсналия Христос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама