"Ню Йорк Таймс" нареди Азис до Джъстин Бийбър и Риана

13:01, 11 мар 16 / Любопитно 25 576 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кралят на попфолка Азис попадна в класация на престижното американско издание "Ню Йорк Таймс". Списъкът, озаглавен „25 песни, които ни казват накъде отива музиката“, включва последният хит на изпълнителя – "Хабиби".

Според автора на класацията величието на поп музиката идва от това, че без значение колко се харесват песните, те помагат на слушателите да открият себе си. "Стилът на музката, която слушаш определят стила на дрехите, прическите, поведението", пише музикалният журналист Нитсу Абебе.

"Намерихме начин да съберем шепа песни, да ги подчиним на собственото си мнение и да създадем звуци, които доставят наслада. Също така те хвърлят светлина върху неща, за които ни е трудно да говорим - начинът, по който тези песни ни карат да се чувстваме, това, което откриваме в тях и което не е вече в ума на някой друг", така изразява мотивите си за класацията авторът на списъка.

Азис се нарежда на последно място, а компания му правят имена като Дейвид Бауи, Риана, Джъстин Бийбър, Колдплей, Лайънъл Ричи, Кедрик Ламар, Фарел Уилямс и други.

Азис - "Кралят на чалгата"

„Арабските китари, с които започва "Хабиби" сякаш те отнасят на турските пазари или цигански кервани. Всъщност обаче това е българска чалга“, отбелязва авторът.

Изданието обръща специално внимание и на факта, че песента „Хабиби“ е гледана над 20 милиона пъти в YouTube само за четири месеца от излизането си през ноември 2015 г., както и че той се оказа най-търсеното българско име в Google за изминалата година. "Трудно е да се каже дали това е най-големият хит на т.нар. Крал на Чалгата, но външният му вид със сигурност е най-мъжественият досега", пише изданието, което сравнява ранния му сценичен образ на транссексуална дива с днешния му имидж, напомнящ Джордж Майкъл от ерата на "Faith".

"Първоначалното ми намерение беше да покажа на българите, че хората са различни", казва в интервю за изданието по „Скайп“ Азис и добавя, че идеята му била да го приемат, да го обичат, такъв какъвто е.

Роденият в Сливенския женски затвор певец споделя за желанието, с което майка му се е опитвала да развива таланта му, но и с предразсъдъци преди 1989 г.

"Никой не искаше циганче. Просто не искаха циганче в хора, циганче на първия ред, по телевизията, никъде. Беше немислимо да вземат някой като мен", казва той.

След емиграция в Западна Германия, завръщане в България и участия с оркестри в ресторанти, Азис прави първия си пробив в чалгата и само 2 години след договора си с първата си музикална агенция той успява да напълни най-големия стадион в страната с концерта си, пише изданието.

Днес, на 38 години „прекалено уморен и стар за всичко“ и защото вече не усеща нуждата да провокира, Азис е приключил с „дива“- имиджа си.

"Направих, каквото мога, за да променя възприятията на хората. Показах, че можеш да си циганин и да си интелигентен, че можеш да си гей и да си готин. Това е. Не мога да правя едно и също нещо в продължение на 20 години", казва още той.

Пред „Ню Йорк Таймс“ певецът говори и за двойния стандарт в българските медии. „Те са готови да хвалят всеки чуждестранен гей-артист, но не и да признаят, че имат собствена гей-звезда", казва Азис с възмущение.

"Случвало ми се е някой да ме спре на улицата и да ми каже: "Не мога да те понасям. Просто не мога да те гледам. Но когато си затворя очите, се заслушвам в пеенето ти. Така че дори хората да мразят хомосексуалните и ромите, все пак могат да оценяват музиката ми", добавя костинбродкият славей.

Пред „Ню Йорк Таймс“ Азис обещава да помисли да запише песен на английски език специално за американската публика и направи специално обръщение към нея: "Искам да знаят за България. Искам да им кажа, че това е една малка, но много красива страна; природата тук е невероятна, хората са много приветливи, особено в провинцията, и освен това имаме най-вкусното сирене".

Чуйте песента, която журналистът от "Ню Йорк Таймс" определя като бъдещето на музиката: 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама