Турция да реши дали да отзове посланика си у нас, призова Митов

14:08, 11 мар 16 / Политика 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Оставил съм на своя турски колега да прецени дали посланик Сюлейман Гьокче допринася за развитие на двустранните ни отношения.

Това съобщи министърът на външните работи Даниел Митов по време на днешния парламентарен контрол, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Изказването на Митов е в отговор на въпрос, отправен от депутата от „Атака” проф. Станислав Станилов. Питането бе свързано с погазването на Виенските конвенции за дипломатическите и консулските отношения от турския посланик и генералните консули на Турция в Бургас и Пловдив.

Дипломат номер едно на България увери, че няма да бъдат оставени без конкретни последствия опитите за намеса на акредитирани дипломати в българските работи, независимо от коя държава са те.

„Обявяването на сътрудници на дипломатическото представителство за „persona non grata” е предвидено във Виенските конвенции за дипломатическите и консулските отношения”, припомни Даниел Митов и допълни, че отношенията между България и Турция имат дългогодишна история, в която независимо от превратностите нашите народи са съседи от векове и осъзнават колко е важно добросъседството.

„Двустранните отношения между България и Турция бяха накърнени около Коледа”, каза още министърът. Припомняме, че в средата на месец декември м.г. ДПС взе решение да изключи председателят си Лютви Местан заради изчетена от него декларация в защита на Турция. Декларацията осъждаше руската военна политика, чрез която нарушава въздушното пространство на партньорите ни в Анкара, което доведе до свалянето на един руски изстребител. Преди изключването си Местан потърси помощ от турския посланик Гьокче.

„МВнР предприе мерки и направи всичко възможно да предотврати разрастване на конфликта”, подчерта Даниел Митов. Външният министър отбеляза, че ако една държава установи намеса във вътрешните си работи, има всички инструменти да се справи с тази намеса, без да свежда отношенията на двете държави на ниска основа.

Той съобщи още, че обявяването на турското аташе в Бургас Угур Емироглу за персона нон грата било продиктувано от наличната информация за неговата дейност и обществените нагласи.

„За действия несъвместими със статута на дипломатически служител, Угур Емироглу бе помолен да напусне страната”, припомни Митов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама