Съдят лекарка за смърт на бебе поради немарливост

15:05, 11 мар 16 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лекарка ще бъде изправена пред съда заради причинена смърт на новородено по немарливост, информираха от прокуратурата. При водене на раждане, нарушила правилата за добра медицинска практика, като форсирала въвеждането на лекарствен препарат на родилка, без да проследи и диагностицира нейното състояние.

Обвинението срещу акушер - гинеколога Нина Б. (56 г.), е внесено в съда от Окръжна прокуратура Ловеч. Според събраните материали, в отделение „Акушерство и гинекология“ на МБАЛ – Тетевен, като дежурен лекар, акушер-гинеколог, с призната специалност по акушерство и гинекология, вътрешно въвела и форсирала въвеждането на лекарствения продукт „Окситоцин“ с голяма концентрация на родилка, с което по непредпазливост причинила на смъртта на новороденото дете. Обвиняемата е лекар, с над 30-годишен акушеро-гинекологичен стаж, уточняват от прокуратурата.

Бременността на пострадалата протичала нормално, без усложнения. На 22 април 2015 г. през нощта, била приета в АГ отделение при МБАЛ-Тетевен от дежурната нощна смяна. След като я прегледали установили, че в момента нямала контракции, запазени околоплодни води, тоновете на плода били ясни и ритмични. Сутринта около 10 часа, по нареждане на обвиняемата, на родилката била поставена система с Окситоцин.

През деня акушерката следяла тоновете на бебето, били ясни и ритмични. По нареждане на обвиняемата била включила втора банка Окситоцин и даден Атропин, заради спастичната шийка на матката. Пациентката и бебето били следени на монитор и всичко било наред.

В 16,30 часа жената получила напъни и била приведена в родилната зала, като обвиняемата водила раждането. По време на раждането тоновете на бебето паднали. Обвиняемата поискала форцепс, но тоновете продължили да падат и бил събран спешно екип за секцио.

В 17,45 часа извадили дете от женски пол, в депресивно състояние, със сърдечна дейност без дишане. Започнали реанимация, бебето било интубирано, започнало да диша, но не изплакало. Същият ден било преведено в гр.Плевен, ”УМБАЛ Д-р Георги Странски“, отделение по Неонатология, където на 24.04.2015 г. починало.

Окръжен съд Ловеч е насрочил разглеждането на делото за 23 април 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама