Живко Тодоров: Готов съм да приема всяко разумно предложение за „Бедечка”

15:15, 11 мар 16 25 614 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„ Готов съм да приема  всяко разумно предложение за  казуса „Бедечка”, каза за топновини.бг  кметът на Стара Загора Живко Тодоров.  „Това, което се тиражира в момента и се вменява вина на кмета не е коректно”,  допълни градоначалникът.

По думите му казусът около парка е решен в периода 2003- 2011 година. През 2003 г. с решение на Общинския съвет са възстановени имотите на собствениците, през 2005 г. пак с решение на местните старейшини  тези терени се изключват от парк „Бедечка” .  През 2007 г. пък според решение за промяна на Общия устройствен план  (ОУП) се предвижда застрояване на квартал. През  май 2011 г.  територията на парка се отрежда като зона за жилищно застрояване.

Според кмета Тодоров в периода 2003-2011 г. е трябвало да се даде граждански отпор на тези решения и да се запази парка.

Алтернативите сега са малко. Ако се промени ОУП, за да остане теренът парк, това означава, че в срок до две години Общината трябва да отчужди имотите, което ще струва около 25 млн. лв. Ако пък не ги отчужди, ще започнат съдебни дела, които Общината ще загуби.

 „Аз мога да взема безотговорното решение сега, но делата ще започнат да излизат при  следващия кмет и ще обрека общината да плаща”, обясни Живко Тодоров.

По думите му Общината може да изгради инфрастуктура в евентуалния нов квартал, само ако има финансиране. А, такова няма.

Гражданското недоволство свързано с парк „Бедечка”,  е от години. Сега то отново набра сили,  след като собственик на имоти в парка,  започна разчистване на терена.   Поне засега се очертава да има нов квартал. Мненията са разделени. Според  защитниците на парка, това трябва да се спре, според други пък собствениците на имоти имат право да отстояват интересите си.

Решаването на казуса  в полза на парка поне засега е „кауза пердута”.  Чия е вината вече няма значение,  защото тя е преди всичко морална и не подлежи на санкция.

Припомняме, че още през 2013 г. имаше проверката в Окръжна прокуратура по казуса "Бедечка", която бе прекратена, тъй като не бяха установени незаконосъобразни актове, за които Прокуратурата да вземе отношение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама