Съдът реши: Без промяна в цените за „синя” и „зелена” зона

15:25, 11 мар 16 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният административен съд (ВАС) реши, че столичани ще продължат да плащат високите цени за паркиране в „синя” и „зелена” зона в центъра на София, както и за поставянето на скоби и вдигането на автомобилите им с паяци. Това става ясно от решение на съда от 10 март 2016 г.,

ВАС отмени взетото от административния съд решение от 20 юли 2015 г., с което въведените такси от Столичен общински съвет (СОС) бяха отменени като незаконни заради неспазване на изискването общинарите да пуснат проекта за обществено обсъждане.

В началото на 2012 г. СОС въвежда цени за паркиране в центъра на София и определя, че за „синя” зона ще се плаща по 2 лв на час, а за „зелена” зона по 1 лв на час. Общинските съветници въвеждат и цени за винетните стикери за собствениците и ползвателите на околни имоти за „синя” зона – 15 лв месечен и по 150 лв годишен, а за „зелена” зона – 10 лв месечен и по 100 лв годишен. За поставянето на скоба е определено да се плаща по 30 лв., както и начисление за всеки час платено паркиране. Ако колата бъде вдигната с паяк пък трябва да се платят по 60 лв.

Решението е оспорено от от сдружението „Софийски обществен съвет” и от граждани, а софийският административен съд го отменя. Причината е, че взетото решение за определяне таксите за паркиране е нормативен административен акт и засяга права и интереси на неограничен брой граждани и като такъв не е подложен на обществено обсъждане. Общината обаче оспорва решението на административния съд и ВАС го отменя.

Мотивът за това е, че решението на общинския съвет не е нито нормативен, нито общ административен акт и по тази причина гражданите не могат да го оспорват. Общината всъщност събира „цена на услуга” и в този случай става дума за управленски акт. Като такъв той е можел да бъде оспорен единствено от кмета или областния управител, но те не са го направили.

Ключът е там, че през 2012 г. , когато общинският съвет приема решението си, е ставало дума за "такса" и гражданите са били в правото си да търсят правата си. Това е било така и когато делото е образувано в административния съд. Едва със законова промяна, обнародвана през май 2015 г., е предвидено за паркирането да се плаща „цена”, което променя характера на правоотношенията. Това става ясно от особеното мнение, с което съдия Соня Янкулова, част от тричленния състав на ВАС разгледал делото, подписва решението. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама