Хванаха извършителите на 7 грабежа и 12 кражби за десетина дни в Пловдивско

15:32, 11 мар 16 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заловени са извършителите на 7 грабежа и 12 кражби в Пловдивско в рамките само на 10 дни, съобщиха от Областната дирекция на МВР и прокуратурата. "В тези случаи не става въпрос за бързи и незабавни производства, при които извършителите са заловени на място", поясни днес на пресконференция районният прокурор Гергана Мутафова. В брифинга се включиха още прокурор Атанас Илиев, заместник-директорът на ОД на МВР комисар Георги Георгиев, прокурор Галина Андреева и шефът на "Криминална полиция" в Пловдив комисар Николай Кирков.

Както Пловдив Topnovini.bg писа, заловени са двамата мъже, които пребиха жестоко и ограбиха възрастна жена в село Ръжево Конаре. Сигналът за бруталното престъпление е подаден на 9 март в 8.50 часа от сина на пострадалата старица, припомни комисар Георгиев. На 10 март към 18 часа са установени двамата извършители - 27-годишен от с. Дълго поле и 32-годишен от с. Ръжево Конаре.

"В случая се касае за изключително брутално нападение над възрастна жена. Всеки от двамата извършители е осъждан преди това за взломни кражби, а единият - и за убийство, наложено му е наказание лишаване от свобода 9 години", поясни заместник-окръжният прокурор Галина Андреева. Осъденият за убийство, което е било също свързано с опит за престъпление срещу собствеността, е излязъл от затвора през 2013 г.

Двамата рецидивисти са показали кладенеца, където са изхвърлили портфейла на старицата. Той е изваден и приложен като веществено доказателство към досъдебното производство. Намерени са и остатъци от ръкавиците и шапките, с които са били апашите и които са се опитали да изгорят. Задържани са за срок от 72 часа, предстои внасяне на искане за постоянна мярка "задържане под стража".

Установени са и извършителите на грабежа в денонощен магазин на ул. "Михалаки Георгиев" в Пловдив. Както Пловдив Topnovini.bg писа, двама маскирани нападнаха продавачката с нож и пистолет и отмъкнаха около 400 лева от оборота.

Заловени са и крадците на мобилни телефони от три 9-годишни деца. Единият от грабителите - Атанас Аврамов, е регистриран още като непълнолетен за грабежи, каза прокурор Мутафова. На територията на Трето РУ в Пловдив пък са разкрити авторите на грабежи над жени, извършени на 29 февруари и на 8 март. Единият от извършителите - Митко Георгиев, е непълнолетен, избягал е от възпитателно училище-интернат, където е бил настанен. Заедно с още трима той е участвал и в поредицата обири от 10 църкви в Пловдив и околните села, откъдето са отмъкнати кутиите с дарения и обредни съдове. Открити са и крадците на две взломни кражби на голяма стойност от домове в с. Белащица.

Според прокурор Мутафова статистическите данни не показват ръст на престъпленията срещу собствеността в Пловдивско. По думите й е зачестило воденето на бързи и незабавни производства във връзка с този тип престъпления.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама