79 деца са минали през възпитателни дела в Търговище

15:37, 11 мар 16 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
69 възпитателни дела за 79 малолетни и непълнолетни извършители са образувани през миналата година в Търговище. Това съобщиха от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни по време на представяне на отчет за дейността си. На него присъства и заместник-кметът Емине Якубова.

Броят на делата бележи  увеличаване в сравнение с предходните 10 години. Непълнолетните извършители са били 48, а малолетните 31. Най-малкият сред тях е на 9 години.

"Най-често извършваните престъпления са кражбите, които са 35. В сравнение с предходната година се е увеличил броят на бягствата от къщи – 6 случая, скитничество – 2 случая, унищожаване и повреждане на имущество – 10 случая.

Наполовина е намалял броят на кражбите на мобилни телефони. Наблюдава се и тенденция за по-малко непълнолетните лица с административни нарушения по Закона за движение по пътищата. През миналата година те са само двама. Тревожен е фактът, че 8 деца над 16-годишна възраст са отпаднали от образователната система", отчетоха от комисията.

Ефективността на наложените възпитателни мерки сочи, че от общо 61 деца, с които е работено, 51 не са извършили нова проява през календарната година. 10 обществени възпитатели работят индивидуално с всеки, който се е провинил.

Издадена е само една мярка за настаняване в Социално педагогически интернат и нито една за Възпитателно училище.

При значителна част от децата, мярката „предупреждение” е оказала нужния възпитателен ефект върху поведението им. Трима непълнолетни са осъдени, от които двама на пробация, а един е получил две присъди „обществено порицание”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама