Теодосий Спасов свири безплатно за варненци тази вечер

16:00, 11 мар 16 / Култура 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненци ще се насладят на изпълненията на виртуозния кавалджия Теодосий Спасов и гости от Унгария в концерта „Дунавско братство“, организиран от Унгарския културен институт при посолството на Унгария у нас.Музикалното пътешествие ще е в Градската художествена галерия  от 18 часа. Входът е свободен.

Съорганизатор на проекта е и „Божура Арт“. Турнето в 8 града се осъществява с подкрепата на Министерството на културата на Република България, Унгарския национален фонд "Култура", Унгарската академия на изкуствата и програмата „Тамаш Че”.

Заедно с „кавалджията на света“ – Теодосий Спасов, свири още един българин - Пейо Пеев на гъдулка и струнни инструменти. Гостите от Унгария са петима - Никола Паров на струнни инструменти, Михай Борбей на саксофон и духови инструменти, Миклош Лукач на цимбал, Андраш Деш на перкусии и ударни инструменти, и вокалистката Агнеш Херцку.

„Всички от унгарската група са едни от най-активните музиканти в сферата на фолклора и джаза, с голям международен авторитет – сподели Теодосий Спасов. – Свирим наши пиеси, които се простират от фолклорни образци – унгарски и български, до съвременна европейска музика и джаз с много импровизационни моменти. Групата всеки път ще изненадва със своята оригиналност от осемте различни сцени, които ще посетим.“

Турнето „Дунавско братство“ започна на 9 март от Габрово, вчера беше във Велико Търново, днес е във Варна, следват Шумен, Сливен, Стара Загора, Пловдив и ще завърши в София на 16 март. Периодът на концертите е свързан с Националния празник на България – 3 март и с Националния празник на Унгария – 15 март. Инициативата е и в чест на 135-годишнината от рождението на унгарския композитор Бела Барток – 25 март. В музикалната програма е включена модерна обработка на негова композиция.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама