Вредни химикали откриха в изкопа край Плиска (снимки)

16:42, 11 мар 16 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пластмасови контейнери с жълтеникава течност и характерна миризма, както и чували с бяло вещество бяха открити в изкопа до ППК “Хан Аспарух” в Плиска.

Неочаквано днес мястото се превърна в най-горещата точка в Шуменско, след като в 8.25 часа арендаторът Севастиян Стойков подаде сигнал на телефон 112 за заровени в полето на Плиска осем бидона с пестициди.

Информацията за опасното вещество вдигна на крак полиция, пожарна, а на място пристигнаха зам. областният управител Петко Шаренков, директорът на РИОСВ-Шумен Евелина Шишманова, екоинспектори, кметът на Плиска Тонка Начева и кметът на община Каспичан Милена Недева.

Отначало мъжът отказал да посочи мястото, където са заровени бидоните. После Стойков разказал, че преди 20 дена с техника, наета от пътностроителна фирма от Нови пазар, контейнерите с пестицидите са извозени и закопани в полето край ППК “Хан Аспарух”. Теренът е общинска собственост. Едва днес Стойков решил да подаде сигнал в полицията. Показанията си пред униформените обаче мъжът отказа да подпише.

По случая със заровените химикали е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Действията са под наблюдението на прокурорът от Нови пазар Милен Глушков.

Стопанският двор в Плиска се ползва от Севастиян Стойков, брат му Валентин и баща им Марин Стойков. Мълвата в селището разказва, че бащата Марин и братът Валентин са в свада със Севастиян.

Преди десет дена от селскостопанския двор са изхвърлени и голямо количество строителни отпадъци, които били от съборени стари складове. Така се оформило незаконно сметище в близост до два кладенеца, които захранвали с поливна вода обработваемите в околността ниви. Най-опасният замърсител обаче бил дълбоко закопан в земята до днес, когато с багер бе разкопано мястото, посочено от Севастиян Стойков.

След третия метър изкопът започна да разбулва тайните си, като от него се показаха торби с бяло вещество, приличащо на амониева селитра, а след още около метър и половина багерът попадна на пластмасови съдове и жълтеникава течност с характерна миризма. Поради дълбочината на мястото пристигна по-голяма машина, която продължи изкопните работи.

Полицията и РИОСВ-Шумен взеха проби от бялото вещество, изкопаната пръст, както и от жълтеникавата течност. По-късно от екоинспекцията съобщиха, че на мястото са открити петнайсет 50-килограмови торби борна киселина, 5 счупени пластмасови бидона и 50 килограма насипно бяло вещество, без изяснен произход.

За случая е уведомена министър Ивелина Василева и Басейнова дирекция.

Няма опасност за населението, бяха категорични директорът на местната екоинспекция Евелина Шишманова и зам. областният управител Петко Шаренков.

Фирма “Екомакс”, лицензирана за работа с опасни отпадъци, ще извози и обезвреди откритите в изкопа химикали.

Междувременно инспекторите на РИОСВ провериха и склад за съхранение на течни торове в стопанския двор на ППК “Хан Аспарух”. Контрольорите са открили около 1000 литра фунгициди и хербициди, които се съхранявали в пластмасови туби. Инспекторите не са констатирали нарушения, въпреки твърденията на Севастиян Стойков, че складът е в непосредствена близост до помещение, в което той и негови работници редовно отмарят и обядват.

Междувременно в полицейския бюлетин днес се съобщава за инцидент от вчера, когато във времето между 17 и 17.50 часа е проникнато в хале на ППК “Хан Аспарух” в Плиска, счупени са пет охранителни камери и е срязан захранващ кабел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама