Борисов възмутен от привилегиите на почетни консули у нас, маха им ескортите

16:53, 11 мар 16 / Политика 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил на външно министерство да предложи законови промени, с които да прецезира правомощията на почетните консули в България съгласно европейските практики.

Това става ясно от стенограма от последното заседание на Министерски съвет, публикувана на сайта на правителството.

В него Борисов казва на външния министър Даниел Митов, че е научил за действия на почетни консули на други държави у нас, които по никакъв начин не отговаряли на статута им. Дипломат №1 отговаря, че до него също е достигнала подобна информация от други министри, свързани с поведението на редица почетни консули на чужди държави, акредитирани в България.

В тази връзка в МнВР вече е създадена работна група, която до няколко дни ще предложи изменения в някои нормативните актове.

Реализирането им изисква приемане на съответни постановления на Министерски съвет, като от външно се ангажират в срок до следващото заседание направителството да предложи за междуведомствено съгласуване посочените предложения.

За тяхното изготвяне на МВнР е необходимо съдействието на други ведомства – най-вече на финансовото и вътрешното министерство, в съответствие с техните компетенции. МВнР ще инициира свикване на междуведомствена работна група на посочените три министерства с цел изготвянето на необходимите промени в посочените наредби.

„Основните параметри на статута на почетните консули се определят от разпоредбите на Виенската конвенция за консулските отношения“, припомня Митов. По думите му в конкретния случай на нашата страна привилегиите и имунитетите на почетните консули са уредени в Наредбата относно реда за назначаване и приемане на почетни консулски длъжностни лица, Наредбата за възстановяване на ДДС и акциз на дипломатическите представителства и консулства и Наредбата за оформяне на стоки, внасяни и изнасяни от дипломатически представителства и консулства.

„Всички тези нормативни актове се нуждаят от изменения, за да бъде предотвратено повторение на практиката, станала повод за поставянето на въпроса от други министри“, обяснява външният ни министър.

В заключение премиерът Бойко Борисов казва, че в България „можем да кажем, че на почетните консули сме дали да се движат с червени номера, да ползват облекчения и изобщо права, каквито няма никъде в Европейския съюз“. „Ходят с ескорт или с какво ли не“, казва още той.

Борисов разпорежда МВР и МнВР да направят преглед и съответно това, което не съответства на европейските практики, веднага да бъде преустановено.

“Така че Министерство на вътрешните работи и Министерството на външните работи да свършат тази работа, а госпожа Захариева да види правната норма“, допълва Бойко Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама