9 години затвор грозят главния редактор на „Заман“ за обида към Ердоган

17:02, 11 мар 16 / Свят 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
9 години и 4 месеца затвор грозят Екрем Думанлъ, главен редактор на вече бившия опозиционен вестник „Заман“ заради обида по адрес на президента Реджеп Ердоган, съобщават турските медии. Турската прокуратура започна разследването срещу журналиста и главния редактор на англоезичното издание на весник Today's Zaman Бюлент Кенеш. Срещу двамата са повдигнати едни и същи обвинения, а днес се проведе изслушване. Думанлъ отсъстваше от заседанието по делото, а адвокатът на Кенеш поиска оправдателна присъда, а самият журналист подчерта, че обвинителният акт е пълен с фактически грешки и също настоя да бъде оправдан.

Разследването е срещу текст, публикуван на 10 януари миналата година и в двете издание. Авторът на статията се позовава на разпростренено в Туитър съобщение на Фуан Авни, станал известен в Турция като интернет феномен с над 2 милиона последователи заради разкритията на секретни правителствени документи и предстоящи тайни операции, в това число и доказателства за грандиозния корупционен скандал от 17 декември 2014 г., и манипулации на изборите.

Кенеш бе категоричен, че публикациите отговарят напълно на журналистическите стандарти, освен това редица други медии са тиражирали новината, в което не следва да се търси вина. На базата на обвинителния акт, изготвен от бюрото за медийни престъпления при прокуратурата, съдът постанови Думанлъ да бъде задържан и да даде подробни показания.

По настояване на прокуратурата двамата журналисти са застрашени от лишаване от свобода от 2 години и 4 месеца до 9 години и 4 месеца.

Преди седмица опозиционният в. „Заман“ бе завзет и поставен под контрола на турските власти, няколко дни синдиците не успяваха да намерят администратор на новия сайт, а още първият обновен брой излезе с материали в подкрепа и възхвала на президента Ердоган и правителствената политика.

Завземането на вестника предизвика масови протести пред редакцията на изданието в Истанбул. Дни по-късно същите мерки бяха въведени и в центраната на информационната агенция „Джихан“, също собственост на медийната компания „Заман“.

За медията се знае, че е собственост на духовника Фетуллах Гюлен, който живее в Щатите в изгнаничество. Той е обявен за терорист от властите и в искане да свали правителството на Ердоган.

Заради репресиите в медиите в южната ни съседка ООН призова Анкара да уважава свободата на медиите и правото на хората да изразяват своето мнение, а от САЩ заявиха, че са обезпокоени от случващото се.

В понеделник на срещата ЕС-Турция за бежанската вълна, евролидерите заявиха, че не могат да останат безразлични пред погазването на свободата на словото и на печата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама