Македонският президент Георге Иванов: Плащаме грешките на ЕС и не получихме нито цент

18:25, 11 мар 16 / Свят 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Македонският президент Георге Иванов заяви, че не за първи път страната му е изоставена от Европейския съюз и плаща за грешките му. Това коментира с гневен тон държавният глава пред немското издание „Билд“ по повод кризата на гръцко-македонската граница, където са блокирани хиляди мигранти от Близкия Изток.

Иванов обвини 28-те страни членки на ЕС, че са се провалили в опита да се справят с масовия приток на мигранти през Турция към Европа и се колебаят как да спрат историческото преселение на хора.

„В бежанската криза ние сега плащаме за грешките на ЕС, вече похарчихме 25 милиона евро от нашите данъкоплатци и трябваше да обявим национална криза”, изтъкна той пред германското издание. „И какво получихме от Европа в замяна? Нищо! Нито цент! Вместо това ние като страна, която не е член на ЕС, сега сме принудени да защитим Европа от държава членка на ЕС, именно Гърция”, добави той.

Македонският президент е ядосан, че страната му полага неумоверни усилия, за да спре бежанския напрлив без да е член на ЕС, Шенген и НАТО. „Никой не ни иска. И въпреки това пазим Европа от една европейска страна, която изпраща нататък бежанците”, казва още президентът.

Той твърди, че Скопие е спасило Брюксел и от нашествие на джихадисти.

Президентът заяви, че Македония е предложила обмяна на информация за предполагаеми джихадисти, но реакция не е последвала нито от Германия, нито от ЕС. „Ако ние бяхме разчитали на Брюксел по въпросите на сигурността, а не на нашите сили, тогава потоците джихадисти отдавна щяха да са нахлули в Европа", подчерта Иванов. Той посочи, че македонските власти са конфискували от мигрантите 9000 фалшиви паспорти.

Според Иванов миграционната политика на Германия и ЕС е пълен провал. „От гледна точка на хуманността Германия действа правилно, но от гледна точка на сигурността тя претърпя пълен крах“, категоричен е македонският държавен глава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама