ВКС образува тълкувателно дело за сградната инсталация

18:32, 11 мар 16 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов разпореди да се образува тълкувателно дело по въпрос, свързан с противоречиво прилагане на норми от Закона за енергетиката  и Закона за защита на потребителите в случаите на доставяне на топлинна енергия за битови нужди, съобщиха от съда. Решението е взето след сезиране на съда от омбудсмана Мая Манолова.

Манолова иска от съда да се произнесе за сградната инсталация в топлофицирани сгради за хората, които са се отказали от услугата. Според нея има противоречие в два закона по казуса – Закона за защита на потребителите и Закона за енергетиката в случаите. Според Закона за защита на потребителите непоискана услуга не се заплаща. В преходна разпоредба на този закон обаче е записано, че когато има противоречие между два закона, се прилага този, който в по-голяма степен защитава потребителите, посочва омбудсманът.

Въпросът, който ще разглежда върховният съд е дали в случаите на доставяне на топлинна енергия за битови нужди в сграда – етажна собственост, се прилагат разпоредбите на специалния Закон за енергетиката или те се отменят частично от разпоредба в ЗЗП, регламентираща непоисканата доставка на стоки или услуги.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама