България иска визите за Турция да паднат, само след резултати от реадмисията

19:30, 11 мар 16 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Според България въпросът за отпадането на визите за турските граждани не следва да бъде обвързван с дати, а с резултатите от прилагането на споразумението между Турция и ЕС за реадмисия. Тази позиция е заявил премиерът Бойко Борисов в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, съобщава БТА.

„България не би приела частично ангажиране на Турция с границата около гръцките острови, защото това би отворило нови пътища за мигрантите. Нашата страна настоява в бъдещото споразумение с Анкара да бъде записан ангажимент за опазването на границите на Турция с Гърция и България“, пише в писмото.

Премиерът настоява преговорите с Анкара да обхванат сухопътната граница на Турция с Гърция и България, както и границата в Черно море между ЕС и Турция.  „България настоява също да бъдат предвидени необходимите ресурси за всички засегнати от миграционните потоци държави, за да може да бъде действително изпълнена договорката за връщането на незаконните мигранти в Турция“, пише още Борисов. Според него ЕС не би трябвало да се съсредоточава единствено в охраната на гръцко-турската морска граница, доколкото посоката на движение на мигрантите е непредвидима.

Постоянният представител на България в ЕС посланик Димитър Цанчев съобщи пред журналисти, че за утре е насрочено заседание на неговите колеги по преговорите с Турция, допълва БТА. Той съобщи, че българската позиция по темата за ускоряването на преговорите с Анкара за членство в ЕС е да бъде спазван установеният до момента механизъм. Не сме против откриването на нови преговорни глави, по които Турция е изпълнила всички изискващи се критерии. Излизането извън този процес има опасност да компрометира както процеса по отношение на други държави, които тепърва ще преговарят, така и ЕС, отбеляза посланикът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама