Русе стана културна столица на България с началото на 56-ите Мартенски музикални дни (допълнена)

19:40, 11 мар 16 / Култура 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обещаващо и бляскаво начало бе дадено на 56-ото издание на Международния фестивал Мартенски музикални дни в Русе тази вечер.

То бе поставено в Голямата зала на Доходното здание с вдъхновяващата програма от композиции на Дмитрий Шостакович (Празнична увертюра опус 96, Симфония №10, опс 93, ми минор), Хенри Виенявски (Полонез за цигулка и оркестър опус 4 №1), Панчо Владигеров (Песен из Българска сюита опус 21) и Камий Сен-Санс (Интродукция и Рондо капричозо опус 28). Изпълненията бяха майсторски поднесени от обичания цигулар Минчо Минчев, който солира на Симфоничния оркестър на Държавната опера в Пловдив, под палката на големия български диригент и почетен гражданин на Русе - маестро Емил Табаков.

Този фестивал е културна емблема не само за Русе, но и за България, сподели бившият председател на Държавна агенция "Архиви" Мартин Иванов. Русенецът прочете и поздравителен адрес от името на президента Росен Плевнелиев в качеството си на негов секретар по култура, образование и национална идентичност.

Зам.-кметът Димитър Наков даде официален старт на фестивала, като не пропусна да отбележи голямото му значение за развитието на целия регион.

Блестящите изпълнения на музикантите и на солиста - виртуоза на цигулката Минчо Минчев, накараха публиката да го извика на бис още в края на първата част на концерта (по време на нея бяха изсвирени Празнична увертюра, Полонез за цигулка и оркестър, Песен из Българска сюита и Интродукция и Рондо капричозо), след която той приключи участието си в него. Минчо Минчев посвети краткото си солово изпълнение на наскоро напусналия ни цигулар и радетел за развитието и утвръждаването на Международния музикален фестивал в Русе Георги Бадев и личен приятел на великия музикант. 

След края на втората част, през която беше изсвирена Симфония №10 на Дмитрий Шостакович,  публиката избухна в близо 10-минутни упорити аплаузи и два пъти извика на сцената Емил Табаков, който ѝ благодари за овациите. Въпреки настойчивостта на ръкоплясканията, третото излизане на сцената на маестрото разочарова присъстващите, защото той заяви, че бис няма да има, тъй като той и музикантите не са разполагали с достатъчно време, за да подготвят такъв. 

Фестивалът през тази година се провежда от 11 до 27 март, предлагайки на публиката за поредна година незабравими срещи с над 600 артисти от България и чужбина, класни изпълнения на едни от най-добрите в света, 25 концерта, една оперна премиера и богата съпътстваща програма за малки и големи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама