Над 200 служители на МВР протестираха във Варна

19:57, 11 мар 16 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 200 полицаи, пожарникари, служители на Варненския затвор и техни бивши колеги се събраха на мирен протест срещу законовите промени, които предвиждат орязване на социалния пакет и преобразуването на службата за пожарна безопасност в агенция.

Дарин Сагев, който от десетина години е пенсионер, призна, че винаги е готов да подкрепи колегите си. „И в огъня сме заедно и тук ще бъда с тези момчета“, каза мъжът, който в продължение на 33 години е работил като огнеборец и е спасил живота на десетки.

„Преживял съм и жестока трагедия. 7-месечно бебе загина при пожар, а аз не успях да помогна. Удрях си каската в земята. Това не го пожелавам на никого“, разказа Сагев.

По думите на синдикалния лидер Красимир Костов недоволството е насочено и срещу изпращането по границите на България на служители без полицейски правомощия.

"Няма млади кандидати за работа в МВР, трудно можем да ги привлечем, тъй като заплащането е ниско. Преди години за едно място кандидатстваха над 20 души, а сега са около 4-5", посочи той.

Полицаите са категорични, че диалогът с властта буксува. А предложението за орязване на заплатите им още повече ще демотивира работещите в системата. Евентуалното превръщане на пожарната в агенция пък ще е с неясен резултат. „Не виждаме логика, не чуваме и доводи от министерството, заявиха присъстващите на протеста.

Демонстрациите ще продължат всяка вечер във всички областни градове до провеждане на национален протест в София.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама