Руското МВнР обвини Даниел Митов в провокация

22:24, 11 мар 16 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Говорителят на руското МВнР Мария Захарова обвини външния министър Даниел Митов в провокация. На  редовния си брифинг по-рано днес тя казва, че в статията на Митов „Българската памет и история не се нуждаят от регулировчик” има съществени противоречия и провокационни моменти, които са неуместни, още повече в контекста на общия празник.  Изявлението на Захарова е публикувано на официалното страница на ведомството.

Статията си Митов публикува в „24 часа” на първи март и обвинява в нея представители на политическия елит в Русия в менторски тон.

„Еднообразните антируски обвинения от устата на отделни политици, които на думи призовават за диалог, а на практика изкривяват фактите и не се вслушват в мнението на собствените си съграждани, предизвикват устойчиво усещане за дежавю”, посочва Захарова. Тя е категорична, че никой от официалните представители на Русия не си и позволявал никога менторски тон и неуважително отношение към историята на българския народ.

Тя обвинява Митов и в преиначаване на историят, като напомня, че споменатите от него освободители беларуси, украинци и финландци, към онзи момент са поданици на Руската империя.

Говорителят припомня по повод „т.нар съветска окупация на България 1944-1947”, че тогава  в Съюзническата контролна комисия в България влизат освен СССР и САЩ, и Великобритания, и всички решенията са били общи. „Българският народ знае, че в периода  1944 - 1989 г. българската държава е постигнала големи успехи в  науката, икономиката, спорта и много други области”, посочва още тя.

Изявлението днес е поредна задочна размяна на реплики между България и Русия. В края на февруари подобна реакция имаше и около парламентарната комисия, която да проверява намеса на Русия и Турция в България. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама