"За Републиката": Защо парламентът не следи за спазването на Конституцията?

22:25, 11 мар 16 / Политика 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Защо Народното събрание не следи за спазването на Конституцията? Това попита проф. Александър Кьосев един от авторите на манифеста "За Републиката" политиците в студиото на "Панорама" по БНТ, вицепремиерът Томислав Дончев и зам.-председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов.

Мерджанов отговори, че БСП следят за това и отмяната на реформата на здравния министър Москов от Конституционния съд е пример за това. Въпросът на проф. Александър Кьосев дойде след коментар на представителят на БСП, че манифестът "За Републиката" изглежда  доста романтично гражданското намерение и тезите му се съдържат в Конституцията.

Професорът постави и темата, че обикновеният българин, отопляващ се на газ, въпреки че не е специалист, може да се поинтересува и да види, че цената на природния газ в света е намалена с 50%, а в България само с близо 30%. Така той разбира, че разликата в цените отива при някого и да изрази гражданската си позиция. Томислав Дончев каза, че може да обясни причината за разликата в цените на газа, но Кьосев контрира, че "вие можете, но ние вече не искаме да слушаме". Вицепремиерът все пак обясни, че причинат е малката конкуренция на пазара.

Проф. Александър Кьосев разказа в студиото принципите заложени в манифеста "За Републиката" - той беше представен на националния празник 3 март и амбицията му е да пребори модела #КОЙ. Той заяви, че чрез него авторите му - проф. Евгений Дайнов, Огнян Минчев и проф. Антоний Тодоров -  не искат да посочат кои са добрите и кои са лошите, а онези базови принципи, които разделят едното от другото. "Ние искаме да припомним, че има ориентири в обществото" , каза Кьсев и допълни, че авторите на манифеста искат български национализъм, български патриотизъм, следване и припомняне на основни принципи дадени от Апостола - за чиста и свята република.

Целта на проекта "За Републиката" по думите на Кьосев е "поредната гражданска мобилизация". Той каза още, че се предвижда създаването на политически клуб, който да се опита да вразуми поллитическия дискурс.

Кьосев каза още, че енергията на протестите от 2013 г. не си е отишла. Според него във всеки един от гражданите в България има енергия и възможност за мобилизация и непрекъснато се появяват инцииативи, които показват това.

Има такива българи, които още не са се събудили, но и това ще стане и ше се превърнат в граждани, каза още проф. Кьосев. Той каза ясно, че авторите на манифеста не представляват никого, а само себе си. Кьосев отрече обвиненията, че инициативата следва партийни интереси и ще се преобразува в нова политическа партия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама