Набират младежи за дуално професионално обучение в Германия

07:37, 13 мар 16 25 526 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Германското Министерство на труда и социалната политика набира кандидати за дуално обучение в Германия по програмата “The Job of my Life”. Като представители на програмата с проект за младежи от България и Испания са одобрени разградската неправителствена организация „Одисея” в кооперация с немската фондация „Филомена”. Председател на българското сдружение е Силвия Вълева. Обучението, за което се набират кандидати е за гериатрични специалисти.

Тя обясни, че право за получаване на финансова подкрепа имат младежи на възраст между 18 и 27 години. Те трябва да са с българско гражданство, да имат завършено средно образование, но да нямат магистърска степен. Освен това не трябва да са пребивавали в Германия през последните 3 месеца преди включването им в програмата.

Одобрените кандидати ще преминат четири месечен курс по немски език до достигане на ниво В1. Обучението ще се проведе през април в Разград. То ще бъде напълно безплатно за участниците. След завършването на курса през август младежите ще заминат на шест месечна практика в учреждения за медико-социални грижи за възрастни хора в Германия, за да се запознаят с особеностите на гериатричните грижи.

Тригодишното дуално обучение започва през септември и дава възможност на младежите успоредно с теоретичната подготовка по професията гериатричен болногледач да придобият практически умения и опит на работното място. Младежите ще се обучават 1-2 дни в професионалното училище „HEC Bildungsakademie GmbH“ в Саксония. През останалите 3-4 дни от седмицата ще работят в пансиони за възрастни хора, домове за медико-социални грижи, заведения за обслужване на възрастни хора, болници и клиники за здравни грижи и рехабилитация.

След приключването на 3-годишното си обучение ще получат сертификат за придобиване на специалност, който се признава по цял свят. Могат да останат да работят в Германия или да се завърнат в България.

Участниците в програмата ще получават заплащане от 818 евро на месец, с което да покриват разходите си за пребиваване в Германия. Предвидени са и по 300 евро за пътни разходи за пътуване до родината веднъж на 6 месеца по време за целия период на обучение.

Кандидатите за участие в програмата трябва да изпратят кратко мотивационно писмо, автобиография и диплома за средно образование на български, немски или английски език на ел.поща: [email protected]. Крайният срок за подаване на документите е 30 март. Одобрените кандидати ще бъдат поканени на интервю на 1 април в Разград.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама